Nazister störde miljörörelsen i Sundsvall

Publicerad 2011-03-07

I lördags höll nazistiska Svenska motståndsrörelsen ett torgmöte i Sundsvall. Ett 15-tal poliser bevakade manifestationen som lockade fler motdemonstranter än nazister. (Rättelse införd 110310)

Ett 30-tal aktivister från Svenska motståndsrörelsen höll en kort demonstration och efterföljande torgmöte i Sundsvall i lördags. Samtidigt hade ett 50-tal motdemonstranter samlats på platsen.

- Insatschefen och dialogpoliserna förde en bra dialog mellan motdemonstranterna och SMR. Efter 40 minuter gick parterna åt var sitt håll, säger Tomas Åslund, närpolischef i Sundsvall.

Inga anmälningar om ordningsstörningar eller brott anmäldes, berättar Åslund vidare.

Enligt polisen var lördagens demonstration planerad för att störa Sundsvalls miljörörelse. SMR sökte tillstånd för sitt torgmöte samma dag som miljörörelsen planerat en manifestation på platsen.

- Det kändes väldigt välplanerat från Svenska motståndsrörelsens sida. Det är allmänt känt att de som är verksamma inom miljörörelsen inte delar deras åsikter, säger Tomas Åslund till Expo.

---------------
Fotnot: I ett telefonsamtal med Tomas Åslund 110310 backar han nu från sitt tidigare påstående om att Svenska motståndsrörelsen sökt tillstånd för att störa miljörörelsen.
– Har jag sagt det här, då har det ramlat ett ord ur munnen på mig som jag inte kan stå för. Det här faller inom ramen för hur vi vill att vår samverkan med demonstranter ska vara, säger Tomas Åslund.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA