Nazister störde miljörörelsen i Sundsvall

Publicerad 2011-03-07

I lördags höll nazistiska Svenska motståndsrörelsen ett torgmöte i Sundsvall. Ett 15-tal poliser bevakade manifestationen som lockade fler motdemonstranter än nazister. (Rättelse införd 110310)

Ett 30-tal aktivister från Svenska motståndsrörelsen höll en kort demonstration och efterföljande torgmöte i Sundsvall i lördags. Samtidigt hade ett 50-tal motdemonstranter samlats på platsen.

- Insatschefen och dialogpoliserna förde en bra dialog mellan motdemonstranterna och SMR. Efter 40 minuter gick parterna åt var sitt håll, säger Tomas Åslund, närpolischef i Sundsvall.

Inga anmälningar om ordningsstörningar eller brott anmäldes, berättar Åslund vidare.

Enligt polisen var lördagens demonstration planerad för att störa Sundsvalls miljörörelse. SMR sökte tillstånd för sitt torgmöte samma dag som miljörörelsen planerat en manifestation på platsen.

- Det kändes väldigt välplanerat från Svenska motståndsrörelsens sida. Det är allmänt känt att de som är verksamma inom miljörörelsen inte delar deras åsikter, säger Tomas Åslund till Expo.

---------------
Fotnot: I ett telefonsamtal med Tomas Åslund 110310 backar han nu från sitt tidigare påstående om att Svenska motståndsrörelsen sökt tillstånd för att störa miljörörelsen.
– Har jag sagt det här, då har det ramlat ett ord ur munnen på mig som jag inte kan stå för. Det här faller inom ramen för hur vi vill att vår samverkan med demonstranter ska vara, säger Tomas Åslund.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro