Vill starta finskt nazistparti

Publicerad 2011-05-02

En nationalsocialistisk rörelse har ansökt om att få registrera sin förening i Finland. Enligt svenska Yle är målsättningen att grunda ett parti och ställa upp i kommunvalen nästa år.

Organisationen kallar sig Finlands nationalsocialistiska arbetarparti - Suomen kansallissosialistinen työväenpuolue.

De använder hakkorset som symbol och partiledaren kallas kort och gott "Führer". För medlemskap krävs finskt medborgarskap och ljus hudfärg.

Enligt partiets tilltänkta ordförande Pekka Luoma är folket och fosterlandet fokuspunkten i politiken.

Till svenska Yle säger Luoma att de ska kämpa mot invandring.

- Särskilt mörkhyade invandrare, tillägger han.

Vid Justitieministeriet i Finland säger man till Yle att det är "troligt" att föreningen kommer att godkännas. I så fall behövs 5 000 anhängare för att godkännas som politiskt parti.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA