Vill starta finskt nazistparti

Publicerad 2011-05-02

En nationalsocialistisk rörelse har ansökt om att få registrera sin förening i Finland. Enligt svenska Yle är målsättningen att grunda ett parti och ställa upp i kommunvalen nästa år.

Organisationen kallar sig Finlands nationalsocialistiska arbetarparti - Suomen kansallissosialistinen työväenpuolue.

De använder hakkorset som symbol och partiledaren kallas kort och gott "Führer". För medlemskap krävs finskt medborgarskap och ljus hudfärg.

Enligt partiets tilltänkta ordförande Pekka Luoma är folket och fosterlandet fokuspunkten i politiken.

Till svenska Yle säger Luoma att de ska kämpa mot invandring.

- Särskilt mörkhyade invandrare, tillägger han.

Vid Justitieministeriet i Finland säger man till Yle att det är "troligt" att föreningen kommer att godkännas. I så fall behövs 5 000 anhängare för att godkännas som politiskt parti.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro