Nazisternas nationalsång spelad på kanot-VM

Publicerad 2011-08-23

De två tyska guldmedaljörerna Anne Knorr och Debora Nicke steg upp på prispallen för att motta sitt pris vid kanot-VM i ungerska Szegerd. Då spelade arrangörerna den version av nationalsången som nazistregimen använde sig av.

- Jag är bestört. Det är oacceptabelt, säger förbundskapten Rainer Kiessler i en tv-intervju.

Rainer Kiessler säger att han aldrig fick chansen att kontrollera om det var rätt nationalsång som skulle spelas på ceremonin. Kiessler har nu bett om ursäkt till det tyska landslaget.

Den version av nationalsången som användes under nazisttiden, med den kända frasen "Deutschland, Deutschland über alles" har sedan 1952 varit bannlyst från att spelas i offentligt sammanhang. Den första och andra versen från nationalsången förekommer nuförtiden inte alls under officiella sammankomster.

Den ursprungliga versionen av sången skrevs 1841 av August Heinrich Hoffman von Fallersleben.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro