Nazisternas nationalsång spelad på kanot-VM

Publicerad 2011-08-23

De två tyska guldmedaljörerna Anne Knorr och Debora Nicke steg upp på prispallen för att motta sitt pris vid kanot-VM i ungerska Szegerd. Då spelade arrangörerna den version av nationalsången som nazistregimen använde sig av.

- Jag är bestört. Det är oacceptabelt, säger förbundskapten Rainer Kiessler i en tv-intervju.

Rainer Kiessler säger att han aldrig fick chansen att kontrollera om det var rätt nationalsång som skulle spelas på ceremonin. Kiessler har nu bett om ursäkt till det tyska landslaget.

Den version av nationalsången som användes under nazisttiden, med den kända frasen "Deutschland, Deutschland über alles" har sedan 1952 varit bannlyst från att spelas i offentligt sammanhang. Den första och andra versen från nationalsången förekommer nuförtiden inte alls under officiella sammankomster.

Den ursprungliga versionen av sången skrevs 1841 av August Heinrich Hoffman von Fallersleben.
Sonja Anshelm

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA