Nazistisk terrormanual användes i mordförsök

Publicerad 2011-01-28

Två män i USA är misstänkta för att ha försökt mörda poliser. Under flera månader förde de två männen en systematisk kamp av terror och våld mot poliskåren, dess byggnader och fordon. De använde i sin planering en nazistisk gerillakrigföringsmanual som sprids på nätet.

Nicholas John Smit, 40, och Steven Hansen, 37, står åtalade för flera grova brott, bland annat mordförsök på en polis och för stämpling till mord på en utredare, rapporterar Southern Poverty Law Center, SPLC. Männen ska dessutom ha skjutit en raket mot polisstationen i Hemet. De är även misstänkta för ytterligare sex fall av attacker och bränder mot polisen i staden.

Utredarna tror att ett motiv till brotten är att det rör sig om ett försök att hindra en polis, som arresterat Smit för marijuanainnehav, att vittna mot honom. Attackerna och hoten pågick mellan perioden december 2009 och juli 2010.

I utredningen har det framkommit att Smit och Hanson använt sig av en över 300 sidor lång gerillakrigföringsmanual som publicerades på webbsidan White Honor, men sajten är numer nedstängd. Manualen innehåller information för hur en paramilitär strid kan föras. Liknande instruktioner har tidigare cirkulerat i extremistkretsar, men den här manualens omfattande innehåll har skapat oro.

I manualen förklarar den anonyma upphovsmannen syftet med skriften: "Vi kräver snabb och brutal rättvisa för dem som hjälpt till i, eller profiterat på, mördandet av vår ras och de som koloniserat vårt land av icke-vita. Må deras tid på jorden vara kort."

Månader av attacker och förföljelser har lett till att flera poliser på orten drabbats av psykologiska trauman. "Du kan föreställa dig att efter ha varit bokstavligt jagad i nio månader, så är vissa av poliserna ganska skakade", sa åklagare Daniel DeLimon till SPLC.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro