Nazistledare uppmanade till hot mot jurymedlem

Publicerad 2011-01-07

Jurymedlemmen Mark Hoffman var med och dömde en känd amerikansk nazist till 40 års fängelse. Sedan kom hoten. Nu döms nazisten William A White för att ha på sin hemsida ha uppmanat till trakasserierna mot den homosexuelle jurymedlemmen.

William A White, ledare för American National Socialist Workers Party, är känd som en av den amerikanska nazismens mest högljudda och vulgära propagandister. Han avtjänar i dag ett två och halvt års straff för att ha hotat bland annat en banktjänsteman. Nu kan han räkna med att tiden i fängelset blir längre än så.

I onsdags dömdes han för att uppmuntrat till hot och trakasserier mot Mark Hoffman, som 2004 var med och dömde högerextremisten Matthew Hale till 40 års fängelse för hans medverkan i mordet på en domare.

På sin hemsida beskrev White Hoffman som en "gay anti-racist". Hoffman kunde under rättegången vittna om hur han kort därefter fick hatiska sms och telefonmeddelanden.

Hatiska inlägg
Whites inlägg om Hoffman innehöll inga konkreta hot men åklagarna menade att sammanhanget där det publicerades måste tas in i beräkningen. White har gjort sig känd för en rad hatiska inlägg på sin hemsida. Han har bland annat förespråkat lynchningar av svarta, och förslagit att man borde släpa ut och skjuta en kanadensisk advokat på öppen gata.

Whites försvare menade under rättegången att hans andra inlägg inte har med Hoffman-fallet att göra och att domen mot White inte baserades på lagen utan på rädsla för den högljudde nazisten.

Riskerar tio års fängelse
Dessutom, menade försvaret, finns det omständigheter som talar emot att White var ute efter att orsaka Hoffman skada. Under rättegången vittnade två före detta medlemmar från Whites organisation American National Socialist Workers Party om ett brev som White skickat till dem. Där ska han, i samband med rättegången mot Matthew Hale, ha uppmanat sina partikamrater att se till att ingen i juryn skulle komma till skada.

Rätten valde till slut att gå på åklagarnas linje och White riskerar nu att dömas till tio års fängelse. Datum för när domen meddelas är ännu inte satt.
Daniel Poohl

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro