Nazistledare uppmanade till hot mot jurymedlem

Publicerad 2011-01-07

Jurymedlemmen Mark Hoffman var med och dömde en känd amerikansk nazist till 40 års fängelse. Sedan kom hoten. Nu döms nazisten William A White för att ha på sin hemsida ha uppmanat till trakasserierna mot den homosexuelle jurymedlemmen.

William A White, ledare för American National Socialist Workers Party, är känd som en av den amerikanska nazismens mest högljudda och vulgära propagandister. Han avtjänar i dag ett två och halvt års straff för att ha hotat bland annat en banktjänsteman. Nu kan han räkna med att tiden i fängelset blir längre än så.

I onsdags dömdes han för att uppmuntrat till hot och trakasserier mot Mark Hoffman, som 2004 var med och dömde högerextremisten Matthew Hale till 40 års fängelse för hans medverkan i mordet på en domare.

På sin hemsida beskrev White Hoffman som en "gay anti-racist". Hoffman kunde under rättegången vittna om hur han kort därefter fick hatiska sms och telefonmeddelanden.

Hatiska inlägg
Whites inlägg om Hoffman innehöll inga konkreta hot men åklagarna menade att sammanhanget där det publicerades måste tas in i beräkningen. White har gjort sig känd för en rad hatiska inlägg på sin hemsida. Han har bland annat förespråkat lynchningar av svarta, och förslagit att man borde släpa ut och skjuta en kanadensisk advokat på öppen gata.

Whites försvare menade under rättegången att hans andra inlägg inte har med Hoffman-fallet att göra och att domen mot White inte baserades på lagen utan på rädsla för den högljudde nazisten.

Riskerar tio års fängelse
Dessutom, menade försvaret, finns det omständigheter som talar emot att White var ute efter att orsaka Hoffman skada. Under rättegången vittnade två före detta medlemmar från Whites organisation American National Socialist Workers Party om ett brev som White skickat till dem. Där ska han, i samband med rättegången mot Matthew Hale, ha uppmanat sina partikamrater att se till att ingen i juryn skulle komma till skada.

Rätten valde till slut att gå på åklagarnas linje och White riskerar nu att dömas till tio års fängelse. Datum för när domen meddelas är ännu inte satt.
Daniel Poohl

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA