Nazistpar döms för bussmisshandel

Publicerad 2011-02-10

En 24-årig man och en 21-årig kvinna dömdes på onsdagen i Jönköpings tingsrätt för att ha slagit en då 16 år gammal flicka medvetslös. Anledningen var att flickan sa åt paret att sluta sjunga nazistiska sånger.

Läs mer:


Det var i slutet av maj förra året som den 16 år gamla flickan blev misshandlad under en bussresa i Jönköpings län. Polisen kunde identifiera gärningsmännen med hjälp av en film från en övervakningskamera och DNA-spår på brottsplatsen.

Enligt Sveriges radio Jönköping blev straffet för paret villkorlig dom och dagsböter. Den 24-åriga mannen sa under rättegången att han fått en blackout och inte kunde minnas bråket. De ska även betala skadestånd till flickan.

Expo rapporterade om händelsen misshandeln i mitten av januari. Nyheten fick stor uppmärksamhet i media runt om i Sverige. Bland annat på grund av att den 16-åriga flickan visat stort mod då hon ingrep mot nazisterna på bussen.

Både mannen och kvinnan har varit aktiva inom den nazistiska rörelsen i flera års tid. De startade tillsammans en lokalavdelning för Nordiska rikspartiet i Jönköping. Idag är Nordiska rikspartiet nedlagt men paret är fortfarande aktiva inom vit makt-miljön.

24-åringen skrev på ett nazistiskt nätforum att han inte är medlem i Svenska motståndsrörelsen men att han arbetar för att hjälpa dem så mycket som möjligt. Idag har han tagit bort sin presentation på nätsajten.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro