Nazistpar döms för bussmisshandel

Publicerad 2011-02-10

En 24-årig man och en 21-årig kvinna dömdes på onsdagen i Jönköpings tingsrätt för att ha slagit en då 16 år gammal flicka medvetslös. Anledningen var att flickan sa åt paret att sluta sjunga nazistiska sånger.

Läs mer:


Det var i slutet av maj förra året som den 16 år gamla flickan blev misshandlad under en bussresa i Jönköpings län. Polisen kunde identifiera gärningsmännen med hjälp av en film från en övervakningskamera och DNA-spår på brottsplatsen.

Enligt Sveriges radio Jönköping blev straffet för paret villkorlig dom och dagsböter. Den 24-åriga mannen sa under rättegången att han fått en blackout och inte kunde minnas bråket. De ska även betala skadestånd till flickan.

Expo rapporterade om händelsen misshandeln i mitten av januari. Nyheten fick stor uppmärksamhet i media runt om i Sverige. Bland annat på grund av att den 16-åriga flickan visat stort mod då hon ingrep mot nazisterna på bussen.

Både mannen och kvinnan har varit aktiva inom den nazistiska rörelsen i flera års tid. De startade tillsammans en lokalavdelning för Nordiska rikspartiet i Jönköping. Idag är Nordiska rikspartiet nedlagt men paret är fortfarande aktiva inom vit makt-miljön.

24-åringen skrev på ett nazistiskt nätforum att han inte är medlem i Svenska motståndsrörelsen men att han arbetar för att hjälpa dem så mycket som möjligt. Idag har han tagit bort sin presentation på nätsajten.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA