genre_svp_464.jpg

Daniel Höglund, partiledare för Svenskarnas parti, satt tidigare i riksledningen för Nationalsocialistisk front. Foto: Expo

Nazistparti bjöds in till gymnasieskola

Publicerad 2011-05-11

Nazistiska Svenskarnas parti bjöds in till en politisk debatt på Marks gymnasium i Västra Götaland. Rektorn anser att skolan inte hade något val när de släppte in partiet.

Det var när skolan hade politisk temadag inför omvalet i Västra Götaland som de politiska partier som deltar i valrörelsen bjöds in. Eftersom Svenskarnas parti ställer upp i valet var de också inbjudna.

Josef Bah, en av eleverna på skolan, berättade för Sveriges radio Sjuhärad att han upplevde det som förnedrande när ett nazistparti ställde upp bokbord i lokalerna. Eleven Lovisa Eliasson sa att skolan borde sätta tydligare gränser.

- Skolan måste sätta sin gräns någonstans. Ska de helt plötsligt ta in folk som säger det är bra att mörda? Det är en stor överdrift men ändå. Jag tycker skolan borde sätta gränser, men de gör inte det, sa eleven Lovisa Eliasson till Sveriges radio.

Svenskarnas parti hette tidigare Nationalsocialistisk front. Idag tar de inte öppet ställning för nazismen, men partiledningen är densamma som tidigare. Då krävde de att samtliga utomnordiska invandrare skulle utvisas och att skolorna skulle införa rasbiologi som obligatoriskt ämne.

Idag anser partiet att endast personer som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet ska tillåtas bo i Sverige.

Reglerna för hur skolorna ska hantera politiska partier säger att om man bjuder in ett parti så ska de övriga också få tillträde till lokalerna. Rektor Lars-Gunnar Johansson säger att han tycker att det rör sig om ett "förfärligt parti" men att skolan inte hade något val i det här fallet.

- Bjuder man in någon måste man bjuda in alla på något sätt, säger han till Sveriges radio.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA