genre_svp_464.jpg

Daniel Höglund, partiledare för Svenskarnas parti, satt tidigare i riksledningen för Nationalsocialistisk front. Foto: Expo

Nazistparti bjöds in till gymnasieskola

Publicerad 2011-05-11

Nazistiska Svenskarnas parti bjöds in till en politisk debatt på Marks gymnasium i Västra Götaland. Rektorn anser att skolan inte hade något val när de släppte in partiet.

Det var när skolan hade politisk temadag inför omvalet i Västra Götaland som de politiska partier som deltar i valrörelsen bjöds in. Eftersom Svenskarnas parti ställer upp i valet var de också inbjudna.

Josef Bah, en av eleverna på skolan, berättade för Sveriges radio Sjuhärad att han upplevde det som förnedrande när ett nazistparti ställde upp bokbord i lokalerna. Eleven Lovisa Eliasson sa att skolan borde sätta tydligare gränser.

- Skolan måste sätta sin gräns någonstans. Ska de helt plötsligt ta in folk som säger det är bra att mörda? Det är en stor överdrift men ändå. Jag tycker skolan borde sätta gränser, men de gör inte det, sa eleven Lovisa Eliasson till Sveriges radio.

Svenskarnas parti hette tidigare Nationalsocialistisk front. Idag tar de inte öppet ställning för nazismen, men partiledningen är densamma som tidigare. Då krävde de att samtliga utomnordiska invandrare skulle utvisas och att skolorna skulle införa rasbiologi som obligatoriskt ämne.

Idag anser partiet att endast personer som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet ska tillåtas bo i Sverige.

Reglerna för hur skolorna ska hantera politiska partier säger att om man bjuder in ett parti så ska de övriga också få tillträde till lokalerna. Rektor Lars-Gunnar Johansson säger att han tycker att det rör sig om ett "förfärligt parti" men att skolan inte hade något val i det här fallet.

- Bjuder man in någon måste man bjuda in alla på något sätt, säger han till Sveriges radio.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro