110729_daniel_spansk_464_1.jpg

Lämnar. Nationaldemokraternas vice partiledare Daniel Spansk lämnar Nationaldemokraterna tillsammans med en grupp ledande profiler inom partiet. Foto: Expo

ND splittras – stora delar av partiledningen avgår

Publicerad 2011-08-01

Det högerextrema partiet Nationaldemokraterna har splittras ännu en gång. I ett uttalande deklarerar mer än hälften av partiledningen att de lämnar sina uppdrag. Avhopparna anklagar partiledaren Marc Abramsson för stadgebrott och despotism.

Det är i ett uttalande på internet som bland andra Nationaldemokraternas vice partiledare Daniel Spansk och seniorordföranden Heinz Burgermeister deklarerar att de lämnar sina uppdrag inom partiet. Daniel Spansk, som har sitter på partiets kommunfullmäktigemandat i Nykvarn, lämnar dessutom partiet helt och hållet.

I uttalandet menar avhopparna att det är Marc Abramssons sätt att leda partiet som ligger bakom deras beslut:

"Abramsson har använt metoden att försöka smutskasta oss med olika diagnoser eller förtal inför andra partikamrater. Det är ett stadgebrott att göra så.
För att ytterligare försöka smutskasta oss har han även påstått att vi går utomståendes ärenden och att vi önskar skada eller förgöra ND".

Avhopparna menar också att Abramsson har brutit mot partiets stadgar.

Marc Abramsson kommenterar avhoppen i partiets egen tidning Nationell Idag:

– Det är beklagligt att dessa partikamrater lämnar partiet och sviker det förtroende som medlemmarna gett dem på riksårsmötet. Det är odemokratiskt och ansvarslöst, de har en skyldighet mot dem som röstade in dem på deras poster. Vi har ett nytt riksårsmöte snart där deras synpunkter och förslag hade kunnat behandlas. Att hoppa av innan för att man inser att man inte har en majoritet av partiet bakom sig är att strunta i den demokratiska ordning vi har i partiet.

Det är inte första gången som delar av partiets ledning och framträdande aktivister lämnar partiet. För två år sedan bildades organisationen Nordisk Ungdom av en grupp avhoppade medlemmar, däribland de tidigare ungdomsledarna Andreas Nyberg och Patrik Forsén.

Nationaldemokraterna har två kommunfullmäktigemandat i Södertälje och ett i Nykvarn. Det är i dagsläget oklart om Daniel Spansk kommer att sitta kvar i Nykvarn som politisk vilde eller om han lämnar sitt förtroendeuppdrag.
Alexander Bengtsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA