110729_daniel_spansk_464_1.jpg

Lämnar. Nationaldemokraternas vice partiledare Daniel Spansk lämnar Nationaldemokraterna tillsammans med en grupp ledande profiler inom partiet. Foto: Expo

ND splittras – stora delar av partiledningen avgår

Publicerad 2011-08-01

Det högerextrema partiet Nationaldemokraterna har splittras ännu en gång. I ett uttalande deklarerar mer än hälften av partiledningen att de lämnar sina uppdrag. Avhopparna anklagar partiledaren Marc Abramsson för stadgebrott och despotism.

Det är i ett uttalande på internet som bland andra Nationaldemokraternas vice partiledare Daniel Spansk och seniorordföranden Heinz Burgermeister deklarerar att de lämnar sina uppdrag inom partiet. Daniel Spansk, som har sitter på partiets kommunfullmäktigemandat i Nykvarn, lämnar dessutom partiet helt och hållet.

I uttalandet menar avhopparna att det är Marc Abramssons sätt att leda partiet som ligger bakom deras beslut:

"Abramsson har använt metoden att försöka smutskasta oss med olika diagnoser eller förtal inför andra partikamrater. Det är ett stadgebrott att göra så.
För att ytterligare försöka smutskasta oss har han även påstått att vi går utomståendes ärenden och att vi önskar skada eller förgöra ND".

Avhopparna menar också att Abramsson har brutit mot partiets stadgar.

Marc Abramsson kommenterar avhoppen i partiets egen tidning Nationell Idag:

– Det är beklagligt att dessa partikamrater lämnar partiet och sviker det förtroende som medlemmarna gett dem på riksårsmötet. Det är odemokratiskt och ansvarslöst, de har en skyldighet mot dem som röstade in dem på deras poster. Vi har ett nytt riksårsmöte snart där deras synpunkter och förslag hade kunnat behandlas. Att hoppa av innan för att man inser att man inte har en majoritet av partiet bakom sig är att strunta i den demokratiska ordning vi har i partiet.

Det är inte första gången som delar av partiets ledning och framträdande aktivister lämnar partiet. För två år sedan bildades organisationen Nordisk Ungdom av en grupp avhoppade medlemmar, däribland de tidigare ungdomsledarna Andreas Nyberg och Patrik Forsén.

Nationaldemokraterna har två kommunfullmäktigemandat i Södertälje och ett i Nykvarn. Det är i dagsläget oklart om Daniel Spansk kommer att sitta kvar i Nykvarn som politisk vilde eller om han lämnar sitt förtroendeuppdrag.
Alexander Bengtsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro