ND:s facebook-annons borttagen

Publicerad 2011-12-08

En annons från Nationaldemokraterna på Facebook har enligt partiet stängts ner eftersom den bryter mot regelverket. Jan B Fredriksson som är PR-ansvarig för Facebook i Sverige kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

– Jag har inte sett annonsen något mer, men inte heller fått något besked om vad som hänt med den. Det fanns anmälningar mot den och då är det upp till Facebooks handläggare som sitter i Dublin att bedöma om den bryter mot reglerna, säger Jan B Fredriksson till Expo.se.

Annonsen var ett plagiat av det högerpopulistiska Schweiziska partiet SVP:s reklamkampanj och visade en bild på tre vita får som sparkade bort ett svart får från den svenska flaggan. På annonsen stod det "Stoppa gängen – utvisa hela familjen! För en svensk framtid."

I samband med att annonsen för cirka två veckor sedan uppmärksammades av media sa Jan B Fredriksson att den riskerade att plockas bort av Facebook om den bedömdes vara hatisk, förtala eller uppmana till våld. Han menade även att han trodde att annonsen bröt mot Facebooks regelverk.

Enligt Nationaldemokraterna har Facebook skickat ett mejl till ND:s kommunpolitiker, Mattias Karlstrand, som lagt upp annonsen. I mejlet som Nationaldemokraterna hänvisar till står det att partiet publicerat material som är förbjuden enligt Facebooks reklampolicy. Dessutom kommer Karlstrand aldrig mer att få annonsera på sajten.

Efter att Expo.se kontaktat Jan B Fredriksson återkommer han och säger att eftersom beskedet om avstängningen skickats direkt från Dublin till den som brutit mot avtalet kan han varken bekräfta eller dementera om Facebook stängt ner annonsen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA