ND:s facebook-annons borttagen

Publicerad 2011-12-08

En annons från Nationaldemokraterna på Facebook har enligt partiet stängts ner eftersom den bryter mot regelverket. Jan B Fredriksson som är PR-ansvarig för Facebook i Sverige kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

– Jag har inte sett annonsen något mer, men inte heller fått något besked om vad som hänt med den. Det fanns anmälningar mot den och då är det upp till Facebooks handläggare som sitter i Dublin att bedöma om den bryter mot reglerna, säger Jan B Fredriksson till Expo.se.

Annonsen var ett plagiat av det högerpopulistiska Schweiziska partiet SVP:s reklamkampanj och visade en bild på tre vita får som sparkade bort ett svart får från den svenska flaggan. På annonsen stod det "Stoppa gängen – utvisa hela familjen! För en svensk framtid."

I samband med att annonsen för cirka två veckor sedan uppmärksammades av media sa Jan B Fredriksson att den riskerade att plockas bort av Facebook om den bedömdes vara hatisk, förtala eller uppmana till våld. Han menade även att han trodde att annonsen bröt mot Facebooks regelverk.

Enligt Nationaldemokraterna har Facebook skickat ett mejl till ND:s kommunpolitiker, Mattias Karlstrand, som lagt upp annonsen. I mejlet som Nationaldemokraterna hänvisar till står det att partiet publicerat material som är förbjuden enligt Facebooks reklampolicy. Dessutom kommer Karlstrand aldrig mer att få annonsera på sajten.

Efter att Expo.se kontaktat Jan B Fredriksson återkommer han och säger att eftersom beskedet om avstängningen skickats direkt från Dublin till den som brutit mot avtalet kan han varken bekräfta eller dementera om Facebook stängt ner annonsen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro