pol_bnp_nick_griffin_464_01.jpg

Den redan ifrågasatta partiledaren för BNP, Nick Griffin, riskerar efter fiaskot i de brittiska lokalvalen att utsättas för än mer kritik. Foto: Expo

Nederlag för BNP i lokalval

Publicerad 2011-05-09

Det högerextrema British National Party (BNP) led förkrossande nederlag i de brittiska lokalvalen i fredags. Partiet som hade ställt upp med 268 kandidater lyckades med nöd få två personer invalda.

Tillbakagången förklaras internt med partiets ekonomiska problem och interna stridigheter. Men de massiva kampanjerna från Hope not Hate och Unite against Fascism bedöms också av partiets egna företrädare ha spelat en stor roll för bakslaget.

Också i det tidigare säkra BNP-fästet Stoke on Trent förlorade partiet sina åtta tidigare platser. Luton och Leeds gick också förlorade för BNP, som i de lokala fullmäktigena har drivit frågor som förbud mot halal-mat i skolorna. Det högerextrema partiet kunde inte heller göra de inbrytningar i Wales som det hoppats på.

De två kandidater som lyckades bli valda är båda kvinnor: Catherine Duffy i Charnwood som vann med bara fem röster, och Linda Cromie i Queensbury. Hon har dock redan tidigare talat om att lämna BNP och bli politisk vilde.

Den redan tidigare ifrågasatte partiledaren Nick Griffin, som i höstas deltog i ett valmöte för Nationaldemokraterna i Södertälje, skyllde i en tweet förlusterna på jordbävningen i Japan som han ansåg fått potentiella BNP-anhängare att i stället rösta på de Gröna. Partiaktivisten Joey Owens hävdar att tidskriften Searchlight och Hope not Hate-kampanjen har infiltrerat BNP och förstört partiet inifrån.

Bedömare spekulerar nu i att Nick Griffin kommer kritiseras än mer inom det som återstår av BNP. Men samtidigt finns risken för att partiet lägger om taktik och satsar på mer våld på gatorna, efter det framgångsrika mönstret för English Defence League.

Gary Lucas, utslagen kandidat för BNP i Knowsley, säger rent ut: "Valurnan är inte längre svaret i det här landet."
Erik Sidenbladh

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro