Nej till pridetåg i Moskva

Publicerad 2011-05-18

Den politiska ledningen i Moskva säger nej till en demonstration för hbt-personers rättigheter. Det uppger sajten Gayrussia.eu för nyhetsbyrån AP.

Nikolai Alexeyev från Gayrussia.eu säger till AP att han fått ett brev från den biträdande borgmästaren i Moskva. Där står det att demonstrationen som planerades den 28 maj nu är förbjuden.

Som skäl uppges bland annat att hbt-demonstrationen "kan skapa en våg av protester som i sin tur skulle kunna leda till stora ordningsstörningar".

Det är sjätte året i rad som ryska myndigheter valt att förbjuda demonstrationen. Alexayev säger att förbudet kommer att trotsas även i år.

Nyhetssajten Pinknews skriver att förra årets pridedemonstration i Moskva var den första någonsin som fortlöpte utan våldsamma protester. Arrangörerna lurade då bort polisen från demonstrationen genom att medvetet ge dem felaktig information om var marschen skulle hållas.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA