Norsk sametingspolitiker förnekar Förintelsen

Publicerad 2011-03-16

Norske sametingspolitikern Anders Mathisen skriver på sin Facebook-sida att Förintelsen inte har ägt rum. Samtidigt anklagar han judar för att ha legat bakom utrotningar av människor i Ryssland.

"Jag vet att det inte skedde", skriver 32-årige Mathisen på Facebook. Han syftar på Förintelsen.

I en intervju med en norsk tidning bekräftar han sin ståndpunkt.

- Jag står för det. Det finns nämligen inte några bevis på att det existerade gaskammare och massgravar i koncentrationslägren.

På Facebook fortsätter han sin utsago:

"Däremot hör vi inget om de utrotningar som judarna utförde i Ryssland under två världskrig. Över 30 miljoner dödades i gulagerna, men det enda vi får i historieböckerna är de 6 miljoner som blev dödade i läger som Auschwitz, Birkenau och Buschenwald(sic!)".

Mathisen representerar Arbetarpartiet i Norge. I vintras deltog han i sitt första möte med Sametinget. Biträdande partisekreteraren i Arbetarpartiet säger att de tar avstånd från Mathisens åsikter.

- Vi tar starkt avstånd från hans uttalanden. De är främmande för Arbetarpartiets värderingar och är både historielösa och respektlösa, säger Odd Erik Stemde enligt VG Nett.

Stemde avslutar med att säga att Mathisen själv borde fundera på om han vill vara kvar i Arbetarpartiet.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro