Norsk sametingspolitiker förnekar Förintelsen

Publicerad 2011-03-16

Norske sametingspolitikern Anders Mathisen skriver på sin Facebook-sida att Förintelsen inte har ägt rum. Samtidigt anklagar han judar för att ha legat bakom utrotningar av människor i Ryssland.

"Jag vet att det inte skedde", skriver 32-årige Mathisen på Facebook. Han syftar på Förintelsen.

I en intervju med en norsk tidning bekräftar han sin ståndpunkt.

- Jag står för det. Det finns nämligen inte några bevis på att det existerade gaskammare och massgravar i koncentrationslägren.

På Facebook fortsätter han sin utsago:

"Däremot hör vi inget om de utrotningar som judarna utförde i Ryssland under två världskrig. Över 30 miljoner dödades i gulagerna, men det enda vi får i historieböckerna är de 6 miljoner som blev dödade i läger som Auschwitz, Birkenau och Buschenwald(sic!)".

Mathisen representerar Arbetarpartiet i Norge. I vintras deltog han i sitt första möte med Sametinget. Biträdande partisekreteraren i Arbetarpartiet säger att de tar avstånd från Mathisens åsikter.

- Vi tar starkt avstånd från hans uttalanden. De är främmande för Arbetarpartiets värderingar och är både historielösa och respektlösa, säger Odd Erik Stemde enligt VG Nett.

Stemde avslutar med att säga att Mathisen själv borde fundera på om han vill vara kvar i Arbetarpartiet.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA