NPD sitter kvar i delstatsparlament

Publicerad 2011-09-06

I söndagens tyska delstatsval till Mecklenburg-Vorpommerns parlament fick det högerextrema partiet NPD fler röster än väntat.

Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD, fick sex procent av rösterna. Resultatet är sämre än vid förra delstatsvalet, då partiet fick 7,3 procent. Men samtidigt hade opinionsmätningar inför valet indikerat att NPD inte skulle lyckas ta sig över fem-procentspärren till parlamentet.

Valdeltagandet i Mecklenburg-Vorpommern var lågt. Bara 51-procent av väljarna gick och röstade. Manuela Schewsig, från regionens största parti, socialdemokratiska SPD, menar att det kan ha påverkat resultatet.
- Nynazisterna kom in i parlamentet på grund av det låga valdeltagandet och det är smärtsamt, sa hon till Reuters.

NPD förde en aggressiv valkampanj inför valet med slogans som "kriminella invandrare ut!". Detta trots att Mecklenburg-Vorpommern är en region med få invandrare. Men arbetslösheten i regionen är Tysklands högsta med siffror på runt 12 procent.

NPD sitter i ytterligare ett delstatsparlament, Sachsen. Även där så minskade deras väljarstöd vid förra delstatsvalet.

Samtidigt har det höjts röster om att förbjuda NPD, eftersom partiets retorik anses bryta mot den tyska konstitutionen. Den tyska författningsdomstolen avslog dock 2001 ett försök att förbjuda partiet.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro