NPD sitter kvar i delstatsparlament

Publicerad 2011-09-06

I söndagens tyska delstatsval till Mecklenburg-Vorpommerns parlament fick det högerextrema partiet NPD fler röster än väntat.

Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD, fick sex procent av rösterna. Resultatet är sämre än vid förra delstatsvalet, då partiet fick 7,3 procent. Men samtidigt hade opinionsmätningar inför valet indikerat att NPD inte skulle lyckas ta sig över fem-procentspärren till parlamentet.

Valdeltagandet i Mecklenburg-Vorpommern var lågt. Bara 51-procent av väljarna gick och röstade. Manuela Schewsig, från regionens största parti, socialdemokratiska SPD, menar att det kan ha påverkat resultatet.
- Nynazisterna kom in i parlamentet på grund av det låga valdeltagandet och det är smärtsamt, sa hon till Reuters.

NPD förde en aggressiv valkampanj inför valet med slogans som "kriminella invandrare ut!". Detta trots att Mecklenburg-Vorpommern är en region med få invandrare. Men arbetslösheten i regionen är Tysklands högsta med siffror på runt 12 procent.

NPD sitter i ytterligare ett delstatsparlament, Sachsen. Även där så minskade deras väljarstöd vid förra delstatsvalet.

Samtidigt har det höjts röster om att förbjuda NPD, eftersom partiets retorik anses bryta mot den tyska konstitutionen. Den tyska författningsdomstolen avslog dock 2001 ett försök att förbjuda partiet.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA