utr_npd_464_02.jpg

Det tyska partiet NPD har dömts till stora böter för att inte på ett korrekt sätt redovisat hur det använt de statliga partistödet. Foto: Roland Geisheimer/Attenzione

NPD tvingas betala 22 miljoner i böter

Publicerad 2011-05-24

Det tyska högerextrema partiet NPD ska betala 2,5 miljoner euro i böter. Det beslutade hovrätten för Berlin/Brandenburg på måndagen. Anledningen är bristfällig ekonomisk redovisning.

Beslutet är ett kraftigt bakslag för NPD, Nationaldemokratische Partei Deutschlands, som framhållit att partiet helt borde undslippa böter.

Det är tyska parlamentets andrakammare, Bundestag, som lämnat in en klagan mot NPD för att partiet inte uppfyllt lagen om partiers transparens när det gäller redovisning av det statliga partistödet.

Bundestag menar att det saknas 1,25 miljoner euro i NPD:s redovisning. Enligt tysk rättspraxis ska partiet betala dubbelt så mycket som den oredovisade summan i böter om det fälls. Vid måndagens dom gick hovrätten helt på Bundestags linje och dömde partiet till att betala 2,5 miljoner euro, vilket motsvarar närmare 22,3 miljoner svenska kronor. Hovrätten gick därmed mot en tidigare dom, som kom fram till att NPD skulle betala 1,27 miljoner euro i böter – ett beslut som överklagades av partiet

Förmodligen är inte det sista ordet sagt i ärendet. NPD har möjlighet att återigen överklaga beslutet.

Men även om NPD skulle vinna i en högra instans är rättegången en motgång för partiet, eftersom den rättsliga processen är kostsam och partiet redan innan rättegången led av ekonomiska problem.

Partiet har under året satsat stora summor på kampanjer i flera lokalval. Satsningen har dock inte gett i några valframgångar i utbyte.
Maik Baumgärtner

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro