110328_stiegbok_464_1.jpg

Expo har samlat artiklar och andra texter av Stieg Larsson i bokform. Expo vill med utgivning påminna om den andra sidan av Stieg Larsson författarskap.

Ny bok med texter av Stieg Larsson

Publicerad 2011-03-29

Stieg Larsson har efter sin död 2004 blivit en av världens mest lästa författare. Men han var så mycket mer än deckarförfattare. I en nyutgiven bok har Expo samlat artiklar från Stieg Larsson journalistiska yrkesliv.

På tisdagen släpper stiftelsen Expo boken "En annan sida av Stieg Larsson – artiklar och andra texter". Artikelsamlingen innehåller krönikor, reportage och bokutdrag som kretsar kring de frågor som låg Stieg Larsson närmast om hjärtat.

– Med den här boken vill vi påminna om den andra sidan av Stieg Larssons författarskap. Det handlar delvis om att öka förståelsen för vad Stieg ville säga med Milleniumserien. Den går nämligen inte att skilja från hans engagemang mot rasism och för kvinnors rättigheter. Det handlar också om att sprida kunskapen om journalisten Stieg Larsson och de frågor han ägnade sitt liv åt, säger Daniel Poohl, chefredaktör för tidskriften Expo.

Som journalist samt som medarbetare och chefredaktör för tidskriften Expo granskade Stieg Larsson den svenska och internationella extremhögern. Han var en flitig debattör och skrev flera fackböcker och hundratals artiklar.
– Vi vill göra det möjligt för de som har läst Milleniumserien att upptäcka Stiegs övriga författarskap. Vi är övertygade om att de kommer att känna igen sig i Stiegs engagemang och driv, säger Daniel Poohl, chefredaktör för tidskriften Expo.

Stieg Larsson avled 2004, 50 år gammal. Efter hans död har den deckartrilogi som gavs ut postumt sålt i stora upplagr runt om i världen och Stieg Larsson är idag en av värdens bäst säljande författare. Larsson var en av dem som 1995 grundade tidskriften Expo. Från 1999 fram till sin död var han tidskriftens chefredaktör. Stieg Larsson skrev även flera böcker om rasism och extremhögern.
Anders Dalsbro, Kristina Folkgert

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA