Ny läcka skakar NPD

Publicerad 2011-02-14

Nästan 60 000 e-postmeddelanden har läckt ut till media från det tyska högerextrema partiet NPD. Breven avslöjar ekonomiska problem, interna bråk och en utbredd rasism.

För andra gången på två år har tiotusentals interna mejl läckt ut från NPD till tysk media. Läckan kommer för partiet olägligt. Samtidigt som NPD arbetar med att synkronisera organisationen efter sammanslagningen med DVU har partiets aktivister flera delstatsval att arbeta med.

Den första granskningen av den interna kommunikationen visar att den ekonomiska situationen för partiet är dålig för att inte säga katastrofal i vissa områden. Partiet gör sin största satsning i Saxon-Anhalt och aktivister från hela Tyskland samlas i delstaten för att arbeta med kampanjen. För att få ekonomin att gå ihop lånar partiet pengar inom de egna leden. Pengar som i vissa fall ska återbetalas med ränta.

Samtidigt bråkar partiets aktivister med varandra över petitesser. Exempelvis klagade en partimedlem på en annan för att han hade en "negress" på vänlistan på en internetsajt. En annan kallade funktionärerna i sitt distrikt för "idioter" eftersom de inte samlat in en enda namnunderskrift för partiet efter veckor av kampanjarbete.

Ytterligare en partiaktivist beskriver NPD som en nationalsocialistisk rörelse.

Klart är att partiaktivisternas tro på den egna datasäkerheten är allvarligt skadad samtidigt som läckorna skapar nya konflikter inom de egna leden.

I ett försök att gjuta olja på vågorna har en talesman för NPD sagt att mejlen inte är äkta. Experter utanför partiet som granskat innehållet tillbakavisar det påståendet.
Maik Baumgärtner

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA