Ny läcka skakar NPD

Publicerad 2011-02-14

Nästan 60 000 e-postmeddelanden har läckt ut till media från det tyska högerextrema partiet NPD. Breven avslöjar ekonomiska problem, interna bråk och en utbredd rasism.

För andra gången på två år har tiotusentals interna mejl läckt ut från NPD till tysk media. Läckan kommer för partiet olägligt. Samtidigt som NPD arbetar med att synkronisera organisationen efter sammanslagningen med DVU har partiets aktivister flera delstatsval att arbeta med.

Den första granskningen av den interna kommunikationen visar att den ekonomiska situationen för partiet är dålig för att inte säga katastrofal i vissa områden. Partiet gör sin största satsning i Saxon-Anhalt och aktivister från hela Tyskland samlas i delstaten för att arbeta med kampanjen. För att få ekonomin att gå ihop lånar partiet pengar inom de egna leden. Pengar som i vissa fall ska återbetalas med ränta.

Samtidigt bråkar partiets aktivister med varandra över petitesser. Exempelvis klagade en partimedlem på en annan för att han hade en "negress" på vänlistan på en internetsajt. En annan kallade funktionärerna i sitt distrikt för "idioter" eftersom de inte samlat in en enda namnunderskrift för partiet efter veckor av kampanjarbete.

Ytterligare en partiaktivist beskriver NPD som en nationalsocialistisk rörelse.

Klart är att partiaktivisternas tro på den egna datasäkerheten är allvarligt skadad samtidigt som läckorna skapar nya konflikter inom de egna leden.

I ett försök att gjuta olja på vågorna har en talesman för NPD sagt att mejlen inte är äkta. Experter utanför partiet som granskat innehållet tillbakavisar det påståendet.
Maik Baumgärtner

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro