Nya turer kring SD-nämndeman

Publicerad 2011-04-11

En domare i Värmlands tingsrätt vägrar döma tillsammans med sverigedemokraten Erik T Johansson. Detta trots att överprövningsnämnden för nämndemannaärenden gett Johansson rätten att fortsätta som nämndeman.

Det är Nya Wermlands-tidningen som reder ut de senaste turerna kring den sverigedemokratiske nämndemannen Erik T Johansson.

Efter fredagens beslut att Erik T Johansson får fortsätta som nämndeman skickade lagmannen i Värmlands tingsrätt ut ett mejl till sina medarbetare. Där skrev han att de "naturligtvis" måste rätta sig efter nämndens beslut.

En domare vid tingsrätten svarade på mejlet:

"Jag kommer aldrig att döma tillsammans med Erik T Johansson. Aldrig".

Ytterligare en domare svarade att frågan borde diskuteras mer eftersom han kände sig tveksam, skriver Nya Wermlands-tidningen.

Expo har tidigare avslöjat att Erik T Johansson skickade antisemitiska mejl till en partikamrat. I TV 4 Värmland har han senare sagt att "den homosexuella rörelsen gärna vill se sin livsstil som norm i samhället".

Sverigedemokraternas medlemsutskott utreder för närvarande om Johansson kan vara kvar i partiet.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA