Nytt nummer av Expo ute

Publicerad 2011-09-23

Nya numret av Expo är ute. Efter terrordåden i Norge tittar vi närmare på den idévärld som inspirerade Anders Breivik.

expo_3-2011_omsl_220.jpg
Idag släpper Expo sitt nya nummer. Efter terrordåden i Norge riktar vi strålkastarljuset mot den antimuslimska rörelsen.
– Anders Breivik är inte ensam om sitt hat mot islam och det mångkulturella samhället. I det här numret har vi försökt förklara den idévärld som inspirerade till terrordåden i Norge, säger Daniel Poohl, chefredaktör på tidskriften Expo.

Numret belyser också den senaste tidens debatt om multikulturalismen. En av dem som används som källa av främlingsfientliga grupper är den amerikanske statsvetaren Robert Putnam. I en exklusiv intervju med Expo förklarar han att han är förfärad över hur hans forskning misstolkas och kidnappas.
– Fast jag borde inte ha blivit överraskad. Här i USA har Ku Klux Klan använt min forskning på det sättet, säger Robert Putnam i en intervjun med Expo.

Som en påminnelse om extremhögerns terrorism berättar vi också historien om det svenska terrornätverket Vitt Ariskt Motstånd, VAM, som i början av 1990-talet inledde krig mot den svenska staten.

Som vanligt innehåller numret dessutom intervjuer, recensioner, nyheter och analyser.

Läs mer om numret här

Det nya numret presenteras på Bokmässan i Göteborg klockan 16.00. Följ presentationen via Expos Bambuserkanal
Expo

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro