Nytt nummer av Expo ute

Publicerad 2011-09-23

Nya numret av Expo är ute. Efter terrordåden i Norge tittar vi närmare på den idévärld som inspirerade Anders Breivik.

expo_3-2011_omsl_220.jpg
Idag släpper Expo sitt nya nummer. Efter terrordåden i Norge riktar vi strålkastarljuset mot den antimuslimska rörelsen.
– Anders Breivik är inte ensam om sitt hat mot islam och det mångkulturella samhället. I det här numret har vi försökt förklara den idévärld som inspirerade till terrordåden i Norge, säger Daniel Poohl, chefredaktör på tidskriften Expo.

Numret belyser också den senaste tidens debatt om multikulturalismen. En av dem som används som källa av främlingsfientliga grupper är den amerikanske statsvetaren Robert Putnam. I en exklusiv intervju med Expo förklarar han att han är förfärad över hur hans forskning misstolkas och kidnappas.
– Fast jag borde inte ha blivit överraskad. Här i USA har Ku Klux Klan använt min forskning på det sättet, säger Robert Putnam i en intervjun med Expo.

Som en påminnelse om extremhögerns terrorism berättar vi också historien om det svenska terrornätverket Vitt Ariskt Motstånd, VAM, som i början av 1990-talet inledde krig mot den svenska staten.

Som vanligt innehåller numret dessutom intervjuer, recensioner, nyheter och analyser.

Läs mer om numret här

Det nya numret presenteras på Bokmässan i Göteborg klockan 16.00. Följ presentationen via Expos Bambuserkanal
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA