Omvalsproblem för Sverigedemokraterna

Publicerad 2011-02-17

Omvalet till Landstinget i Västra Götaland skapar problem för Sverigedemokraternas distrikt Väst. Organisationen vacklar samtidigt som partiets aktivister ska drivas ut på gatorna i en ny kampanj.

Jimmie Stranne är trött. Som ordförande i distrikt Väst är det han som har ansvaret för att leda organisationen i nyvalet. Nya valsedlar ska tryckas samtidigt som en torgmötesturné med Jimmie Åkesson i spetsen ska arrangeras. Vid sidan om det arbetar han med att få de nyinvalda ledamöterna runt om i distriktets 27 kommuner att stanna kvar.

- Trollhättans och Uddevallas kommunfullmäktige är svarta får med många avhopp. Jag försöker stödja de vi har kvar så gott det går via mejl och telefon, säger Stranne till Expo.

Det har varit några kaotiska månader efter valet. Stranne räknar med att den kommande valkampanjen blir en kort repris av den som ledde fram till det ordinarie valet förra hösten. Framgångarna för partiet var stora. Med 20 riksdagsmandat och kommunala framgångar andades Jimmie Stranne ut. Nu skulle pengarna komma – men icke.

På sin blogg skriver Stranne om "Stureplansgänget" – personer bestående av ungdomar från Skåne och Stockholm som fått heltidstjänster på Sverigedemokraternas riksdagskansli.

- Många av de gamla stötarna, däribland mig själv, är lite besvikna över att det inte blev vår tur att få en tjänst i partiet efter alla år som vi lagt ner, säger Jimmie Stranne.

Stranne arbetar med distriktet utan arvode från partiet. Jobbet går ut över samlivet med familj och vänner.

- Folk kanske tror att en distriktsordförande är arvoderad, så är det inte, säger han.

Jimmie Stranne hinner inte med allt som måste göras. När han vände sig till riksorganisationen för stöd svarade de med att kräva en plan för valrörelsen utformande innan löften om eventuell hjälp.

Dagens Nyheter intervjuade Björn Söder i vintras. Då sa han att partiet inte skulle anställa några ombudsmän för att sköta organisationen ute i landet. Samtidigt flaggade Söder för att distrikten även i fortsättningen skulle betala arvoden till riksorganisationen. Om att det kunde sticka i ögonen på aktivisterna sa Björn Söder till DN:

– Det kan uppstå friktioner. Folk kan undra varför "vi ska jobba gratis när de får en massa pengar".

Enligt uppgifter i Affärsvärlden tar partiledare Jimmie Åkesson ut 36 000 kronor extra i månaden från partiet utöver de 56 000 han får från riksdagen. Björn Söder plussar på sin riksdagslön med 24 000 från partiet.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro