Österrikisk nazist gripen

Publicerad 2011-04-13

Österrikisk polis har anhållit nazisten Gottfried Küssel som står anklagad för att ha haft samröre med den kontroversiella hemsidan Alpe-Donau. En sajt som stängdes efter att åklagare i Wien fått hjälp från USA, rapporterar Austrian independent.

Läs mer

Det var i måndags som polisen slog till mot Gottfried Küssel. Gripandet skedde ett halvår efter att polisen gjort flera tillslag mot personer kopplade till sajten Alpe-Donau. I samband med tillslagen beslagtogs hårddiskar och andra dokument.

Alpe-Donau var ett diskussionsforum där anonyma användare bland annat lade ut adresser och telefonnummer till journalister och politiker på vänsterkanten. Åklagaren i ärendet fann ingen väg att stänga sajten, eftersom servern var lokaliserad i USA. Efter att de österrikiska åklagarna vänt sig till USA för hjälp stängdes dock sidan ned.

Ytterligare en person i ärendet sitter anhållen. Han omhändertogs i samband med att sex lägenheter genomsöktes under måndagskvällen. Flera föremål, som nazistiska logos omhändertogs.

Personer bakom Alpe-Donau och användare på forumet riskerar mångåriga fängelsestraff om de döms enligt de anti-nazistiska lagarna i landet.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA