Österrikisk nazist gripen

Publicerad 2011-04-13

Österrikisk polis har anhållit nazisten Gottfried Küssel som står anklagad för att ha haft samröre med den kontroversiella hemsidan Alpe-Donau. En sajt som stängdes efter att åklagare i Wien fått hjälp från USA, rapporterar Austrian independent.

Läs mer

Det var i måndags som polisen slog till mot Gottfried Küssel. Gripandet skedde ett halvår efter att polisen gjort flera tillslag mot personer kopplade till sajten Alpe-Donau. I samband med tillslagen beslagtogs hårddiskar och andra dokument.

Alpe-Donau var ett diskussionsforum där anonyma användare bland annat lade ut adresser och telefonnummer till journalister och politiker på vänsterkanten. Åklagaren i ärendet fann ingen väg att stänga sajten, eftersom servern var lokaliserad i USA. Efter att de österrikiska åklagarna vänt sig till USA för hjälp stängdes dock sidan ned.

Ytterligare en person i ärendet sitter anhållen. Han omhändertogs i samband med att sex lägenheter genomsöktes under måndagskvällen. Flera föremål, som nazistiska logos omhändertogs.

Personer bakom Alpe-Donau och användare på forumet riskerar mångåriga fängelsestraff om de döms enligt de anti-nazistiska lagarna i landet.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro