ungerska_gardet_464_1.jpg

En paramilitär grupp har under flera veckor patrullerat i en ungersk by. Gardet är en fortsättning på förbjudna Ungerska Gardet (bilden). Foto: Expo

Paramilitär grupp sprider skräck i ungersk by

Publicerad 2011-03-22

En högerextrem paramilitär grupp som kallar sig för "Civilgardet för en bättre framtid" har under en längre tid patrullerat gatorna i en ungersk by. Aktionen är enligt Gardet riktad mot "kriminalitet bland romer", rapporterar Politics.hu.

Den 6 mars höll det antiromska och högerextrema partiet Jobbik en demonstration i byn Gyongyospata i norra Ungern. Demonstrationen initierades efter att en till Jobbik närstående nyhetssajt spridit uppgifter om utbredd kriminalitet bland romerna i området.

En tid efter demonstrationen dök den paramilitära gruppen "Civilgardet för en bättre framtid" upp i Gyongyospata. Enligt Global Voices är Civilgardet att betrakta som en fortsättning på den förbjudna organisationen Ungerska Gardet.

Uppgifter i ungerska medier gör gällande att romer i byn varit rädda att gå ut på grund av Gardets närvaro.

Regeringspartiet Fidesz meddelade på fredagen att inrikesminister Sándor Pintér fått i uppdrag att ta fram en handlingsplan mot likande paramilitära aktioner, rapporterar Xpatlopp. Utspelet kom dagen efter att Gardet valt att lämna Gyongyospata

Under en manifestation på måndagen i Budapest mot nazism och till skydd för romerna uppmanades regeringen att agera mot rasism och paramilitära grupper. Bakom manifestationen, som markerade FN:s internationella dag för avskaffande av rasism, stod två romska människorättsgrupper och Wesley Jones högskolan.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro