ungerska_gardet_464_1.jpg

En paramilitär grupp har under flera veckor patrullerat i en ungersk by. Gardet är en fortsättning på förbjudna Ungerska Gardet (bilden). Foto: Expo

Paramilitär grupp sprider skräck i ungersk by

Publicerad 2011-03-22

En högerextrem paramilitär grupp som kallar sig för "Civilgardet för en bättre framtid" har under en längre tid patrullerat gatorna i en ungersk by. Aktionen är enligt Gardet riktad mot "kriminalitet bland romer", rapporterar Politics.hu.

Den 6 mars höll det antiromska och högerextrema partiet Jobbik en demonstration i byn Gyongyospata i norra Ungern. Demonstrationen initierades efter att en till Jobbik närstående nyhetssajt spridit uppgifter om utbredd kriminalitet bland romerna i området.

En tid efter demonstrationen dök den paramilitära gruppen "Civilgardet för en bättre framtid" upp i Gyongyospata. Enligt Global Voices är Civilgardet att betrakta som en fortsättning på den förbjudna organisationen Ungerska Gardet.

Uppgifter i ungerska medier gör gällande att romer i byn varit rädda att gå ut på grund av Gardets närvaro.

Regeringspartiet Fidesz meddelade på fredagen att inrikesminister Sándor Pintér fått i uppdrag att ta fram en handlingsplan mot likande paramilitära aktioner, rapporterar Xpatlopp. Utspelet kom dagen efter att Gardet valt att lämna Gyongyospata

Under en manifestation på måndagen i Budapest mot nazism och till skydd för romerna uppmanades regeringen att agera mot rasism och paramilitära grupper. Bakom manifestationen, som markerade FN:s internationella dag för avskaffande av rasism, stod två romska människorättsgrupper och Wesley Jones högskolan.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA