Partiveteran lämnar Sverigedemokraterna

Publicerad 2011-04-13

Den framträdande sverigedemokratiske politikern Christer Voigt lämnar partiet efter att ha varit aktiv i över tio år. En av anledningarna ska vara bråk som blossat upp i partiet efter att Magnus Olsson valdes som kommunalråd för Sverigedemokraterna i Malmö i höstas.

Christer Voigt var aktiv i Sverigedemokraterna redan 2001. Han var drivande i partiets valrörelse i Malmö kommun när partiet fick sina första kommunala mandat i staden 2002.

Nu har han lämnat partiet efter att ha varit aktiv i över tio år.

- Det är klart det känns lite. Jag var med och hjälpte in oss i fullmäktige i Malmö en gång i tiden, säger han.

Voigt säger att en av anledningarna till att han lämnar partiet är ett bråk i kommunföreningen.

Enligt en källa till Expo handlar det om en splittring som uppstod när Magnus Olsson blev invald som kommunalråd i höstas. Riksdagsledamöterna Mattias Karlsson och Per Ramhorn ska ha gått i bräschen för att se till att Olssons motkandidat Lars-Johan Hallgren inte blev vald som kommunalråd.

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen bekräftar för Expo att Karlsson och Ramhorn varit inblandade i valet av kommunalråd men hänvisar i övrigt till lokalföreningen.

Christer Voigt vill inte ge några detaljer om vad som hänt till Expo. Han konstaterar bara att det finns en splittring:

- Vi har haft konflikter lokalt i Malmö som inom samtliga partier. Men efter valet av kommunalråd har jag saknat tillit till vissa kollegor. Malmö har varit en harmonisk avdelning men den här gången blev det en brytning som kommer att sitta i.

Magnus Olsson som arbetar som kommunalråd för sverigedemokraterna i Malmö ger en annan bild av Voigts avhopp:

- Det är möjligt att han upplever det på ett annat sätt, men jag känner inte till någon konflikt. Jag har kontakt med våra politiker varje dag, säger Magnus Olsson.

Voigt kommer att sitta kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige i Malmö. Till Expo säger han att han funderar på att starta ett nytt lokalparti i Malmö. Ett parti som ska rikta sig mer "till invandrare än mot".

- Jag tycker att Sverigedemokraterna varit dåliga med att förtydliga att missnöjet är riktat mot invandringspolitiken och inte invandrare som personer, säger han.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro