Partiveteran lämnar Sverigedemokraterna

Publicerad 2011-04-13

Den framträdande sverigedemokratiske politikern Christer Voigt lämnar partiet efter att ha varit aktiv i över tio år. En av anledningarna ska vara bråk som blossat upp i partiet efter att Magnus Olsson valdes som kommunalråd för Sverigedemokraterna i Malmö i höstas.

Christer Voigt var aktiv i Sverigedemokraterna redan 2001. Han var drivande i partiets valrörelse i Malmö kommun när partiet fick sina första kommunala mandat i staden 2002.

Nu har han lämnat partiet efter att ha varit aktiv i över tio år.

- Det är klart det känns lite. Jag var med och hjälpte in oss i fullmäktige i Malmö en gång i tiden, säger han.

Voigt säger att en av anledningarna till att han lämnar partiet är ett bråk i kommunföreningen.

Enligt en källa till Expo handlar det om en splittring som uppstod när Magnus Olsson blev invald som kommunalråd i höstas. Riksdagsledamöterna Mattias Karlsson och Per Ramhorn ska ha gått i bräschen för att se till att Olssons motkandidat Lars-Johan Hallgren inte blev vald som kommunalråd.

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen bekräftar för Expo att Karlsson och Ramhorn varit inblandade i valet av kommunalråd men hänvisar i övrigt till lokalföreningen.

Christer Voigt vill inte ge några detaljer om vad som hänt till Expo. Han konstaterar bara att det finns en splittring:

- Vi har haft konflikter lokalt i Malmö som inom samtliga partier. Men efter valet av kommunalråd har jag saknat tillit till vissa kollegor. Malmö har varit en harmonisk avdelning men den här gången blev det en brytning som kommer att sitta i.

Magnus Olsson som arbetar som kommunalråd för sverigedemokraterna i Malmö ger en annan bild av Voigts avhopp:

- Det är möjligt att han upplever det på ett annat sätt, men jag känner inte till någon konflikt. Jag har kontakt med våra politiker varje dag, säger Magnus Olsson.

Voigt kommer att sitta kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige i Malmö. Till Expo säger han att han funderar på att starta ett nytt lokalparti i Malmö. Ett parti som ska rikta sig mer "till invandrare än mot".

- Jag tycker att Sverigedemokraterna varit dåliga med att förtydliga att missnöjet är riktat mot invandringspolitiken och inte invandrare som personer, säger han.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA