Pekade ut SD:are som nazist - frias

Publicerad 2011-10-13

Det var inte förtal att peka ut en sverigedemokratisk politiker som nazist. Det beslutade hovrätten på onsdagen.

Rättegången rör uttalanden som en vänsterpartist skrivit på sin blogg om en sverigedemokratiske politiker. På bloggen anklagades sverigedemokraten bland annat för att vara rasist, inlägget illustrerades av en bild på en uniform i en garderob med texten "Vad har Sverigedemokraterna i garderoben?"Rätten hade att ta ställning till huruvida publicerade inlägg skulle betraktas som förtal och leda till skadestånd.

Hovrätten fann i sitt beslut att vänsterpartistens texter och bilden ska betraktas som allmänt negativa omdömen och som en del av en politisk diskussion. Rätten påpekar dock att kommentarerna befinner sig i en gråzon för vad som är tillåtet.

Sverigedemokraten åläggs att betala vänsterpartistens rättegångskostnader för hovrättsförhandlingen. Samtidigt ändras tingsrättens tidigare dom om att sverigedemokraten skulle få sina rättegångskostnader i tingsrätten betalada av vänsterpartisten. Sverigedemokraten bestrider ändringen.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro