Pekade ut SD:are som nazist - frias

Publicerad 2011-10-13

Det var inte förtal att peka ut en sverigedemokratisk politiker som nazist. Det beslutade hovrätten på onsdagen.

Rättegången rör uttalanden som en vänsterpartist skrivit på sin blogg om en sverigedemokratiske politiker. På bloggen anklagades sverigedemokraten bland annat för att vara rasist, inlägget illustrerades av en bild på en uniform i en garderob med texten "Vad har Sverigedemokraterna i garderoben?"Rätten hade att ta ställning till huruvida publicerade inlägg skulle betraktas som förtal och leda till skadestånd.

Hovrätten fann i sitt beslut att vänsterpartistens texter och bilden ska betraktas som allmänt negativa omdömen och som en del av en politisk diskussion. Rätten påpekar dock att kommentarerna befinner sig i en gråzon för vad som är tillåtet.

Sverigedemokraten åläggs att betala vänsterpartistens rättegångskostnader för hovrättsförhandlingen. Samtidigt ändras tingsrättens tidigare dom om att sverigedemokraten skulle få sina rättegångskostnader i tingsrätten betalada av vänsterpartisten. Sverigedemokraten bestrider ändringen.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA