Pensionär nedslagen vid moskémöte

Publicerad 2011-02-09

Omkring 300 personer samlades i Borlänge på måndagskvällen för att diskutera byggandet av en moské på orten. Bland dem fanns representanter från Sverigedemokraterna, Nationaldemokraterna och Svenska motståndsrörelsen.

Under mötet begärde bland annat Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson ordet. Även Marie Edenhager från Sverigedemokraterna talade:

- Borlänge säger att vi ska jobba för integration, det här skapar bara motsättningar, sa hon bland annat.

Edenhager och Abramsson var två av ett hundratal öppet främlingsfientliga personer på mötet i Borlänge. Det säger Leif Lindström, vänsterpartist i Borlänges kommunstyrelse.

- Man hade väl mobiliserat för det här, säger Leif Lindström till Expo.

- Sverigedemokrater från både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige uppmuntrade rädslan som spred sig i lokalen. De spädde på det här hatet, fortsätter han.

Marie Edenhager håller inte med om kritiken. Hon säger till Expo att Lindström borde se över sitt eget språk.

- Han gick hem och skrev på sin blogg om att vi skulle vara "nassar", som han kallade oss. Som politiker måste man tänka på sitt språkbruk, säger Marie Edenhager.

Hon säger att det inte var några enskilda personer som pekades ut under mötet i Borlänge. Däremot kände sig flera personer hämmade när de inte fick komma till tals.

- Det var en debatt om ett islamskt kulturcentrum och Lindström försöker vrida det till en diskussion om att vi skulle vara rasister. Hans uttalanden har löjets skimmer över sig, säger Marie Edenhager.

Utanför lokalen spreds propaganda för nazistiska Svenska motståndsrörelsen. En kvinna i 20-årsåldern som är aktiv inom Ung vänster upplevde stämningen som hotfull när hon konfronterades av två personer i samband med att hon rev ner propagandan.

En pensionerad man blev sedan nedslagen när han försökte gå emellan när ett bråk senare utbröt mellan nazister och aktivister från Ung vänster. Någon polisanmälan är inte gjord.

- Han som blev nedslagen vågar inte göra någon anmälan. Han är rädd, skärrad och mår inte bra efter händelsen, säger Leif Lindström.

Uppslutningen för protesterna mot moskébygget i Borlänge följer i kölvattnet av nazistiska kampanjer på nätet. Lobbygruppen Sanguis som drivs av en medlem i Svenskarnas parti har för närvarande en kampanj mot bygget. De har även riktat in sig mot liknande planer i Luleå.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro