genre_auschwitz_464.jpg

I Polen återupptas utredningar och eftersökningar av före detta vakter på det ökända förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Foto Martin Adolfsson.

Polen eftersöker Auschwitz-vakter

Publicerad 2011-10-28

I Polen återupptas utredningen mot före detta vakter i det nazistiska koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau, i vilket över en 1,5 miljoner människor dödades.

Polen har ett särskilt organ vars uppgift är att undersöka brott begångna av nazistiska och kommunistiska krigsförbrytare.

– Vi utesluter inte möjligheten att hitta levande före detta anställda på Auschwitz-Birkenau koncentrationsläger, så att de kan komma att anklagas för brott mot den polska nationen, säger Piotr Piatek på instytut Pamieci Narodowej till BBC.

Under 1960- och 1970-talen gjorde Polen flera liknande utredningar men avbröt de under 1980-talet utan att ha lyckats åtala någon. En anledning till det uppges vara att det var svårt för ett land i Sovjetblocket att förhöra vittnen och gärningsmän bosatta utomlands.
Daniel Vergara

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA