genre_auschwitz_464.jpg

I Polen återupptas utredningar och eftersökningar av före detta vakter på det ökända förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Foto Martin Adolfsson.

Polen eftersöker Auschwitz-vakter

Publicerad 2011-10-28

I Polen återupptas utredningen mot före detta vakter i det nazistiska koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau, i vilket över en 1,5 miljoner människor dödades.

Polen har ett särskilt organ vars uppgift är att undersöka brott begångna av nazistiska och kommunistiska krigsförbrytare.

– Vi utesluter inte möjligheten att hitta levande före detta anställda på Auschwitz-Birkenau koncentrationsläger, så att de kan komma att anklagas för brott mot den polska nationen, säger Piotr Piatek på instytut Pamieci Narodowej till BBC.

Under 1960- och 1970-talen gjorde Polen flera liknande utredningar men avbröt de under 1980-talet utan att ha lyckats åtala någon. En anledning till det uppges vara att det var svårt för ett land i Sovjetblocket att förhöra vittnen och gärningsmän bosatta utomlands.
Daniel Vergara

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro