Politiker avgår på grund av nazitatuering

Publicerad 2011-06-10

En österrikisk politiker avgår efter att det uppdagats att han på armen har en tatuering där han skrivit in den nazistiska sloganen "blod och ära".

Gerry Leitmann, som är politiker i delstaten Carinthian i Österrike, meddelade på torsdagen borgmästaren i Ebenthal att han avsäger sig sitt politiska uppdrag, rapporterar The Austrian Independent.

Leitmann som företräder Carinthians frihetsparti, FPK, kom i förra veckan till ett möte i kommunhuset mot en kortärmad skjorta. Hans politiska motståndare kunde då konstatera att på Leitmanns arm stod det tatuerat "Blut und Ehre" (blod och ära). Blod och ära var slogan och motto för Hitlerjugend och är än i dag vanligt förekommande hos aktiva nazister – bland annat är det namnet på det internationella nätverket Blood and Honour.

Trots att Gerry Leitmann meddelat att han avsäger sig sina politiska åtaganden och att han ska ta bort tatueringen, så riskerar han rättsliga efterspel. Enligt juridisk expertis kan han fällas av landets antinazistiska lagar – ett brott som kan ge böter eller fängelse.

FPK bildades förra året efter en kontrovers inom det högerpopulistiska partiet BZÖ (Alliansen för Österrikes framtid). Utbrytarna ansåg att BZÖ blivit allt för liberalt. BZÖ i sin sida grundades 2005 av Jörg Haider, som en utbrytning ur FPÖ. Jörg Haider avled i en bilolycka 2008.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro