Politiker avgår på grund av nazitatuering

Publicerad 2011-06-10

En österrikisk politiker avgår efter att det uppdagats att han på armen har en tatuering där han skrivit in den nazistiska sloganen "blod och ära".

Gerry Leitmann, som är politiker i delstaten Carinthian i Österrike, meddelade på torsdagen borgmästaren i Ebenthal att han avsäger sig sitt politiska uppdrag, rapporterar The Austrian Independent.

Leitmann som företräder Carinthians frihetsparti, FPK, kom i förra veckan till ett möte i kommunhuset mot en kortärmad skjorta. Hans politiska motståndare kunde då konstatera att på Leitmanns arm stod det tatuerat "Blut und Ehre" (blod och ära). Blod och ära var slogan och motto för Hitlerjugend och är än i dag vanligt förekommande hos aktiva nazister – bland annat är det namnet på det internationella nätverket Blood and Honour.

Trots att Gerry Leitmann meddelat att han avsäger sig sina politiska åtaganden och att han ska ta bort tatueringen, så riskerar han rättsliga efterspel. Enligt juridisk expertis kan han fällas av landets antinazistiska lagar – ett brott som kan ge böter eller fängelse.

FPK bildades förra året efter en kontrovers inom det högerpopulistiska partiet BZÖ (Alliansen för Österrikes framtid). Utbrytarna ansåg att BZÖ blivit allt för liberalt. BZÖ i sin sida grundades 2005 av Jörg Haider, som en utbrytning ur FPÖ. Jörg Haider avled i en bilolycka 2008.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA