skola_fnu_nationell_idag_464_01.jpg

2010 beviljades tidningen Nationell Idag presstöd. Beslutet orsakade debatt och nu ska stödets regler utredas. Foto: Expo

Presstödet kan ändras efter debatt om Nationell Idag

Publicerad 2011-12-16

En statlig utredning ska analysera om det går att ställa krav på att tidningar respekterar "demokratiska idéer" för att kunna få presstöd. Debatten om presstödet uppstod efter att Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag beviljats stödet.

Det är justitieombudsmannen och professor Hans-Gunnar Axberger som ska leda den parlamentariska kommittén som ska utreda presstödet. Förutom att ta upp om det går att ställa krav på "demokratiska idéer" för presstöd, ska kommittén även ta ställning till om stödet för dagstidningar för nationella minoriteter ska stärkas, rapporterar Sveriges Radio.

Debatten om vem som ska få presstöd blossade upp 2010 sedan Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag beviljats stöd. 2009 fick tidningen nära 700 000 kronor och året därpå cirka 1,7 miljoner kronor.

Sedan 2007 har Nationell Idag arbetat för att komma ut som veckotidning och även uppfylla kraven på antal prenumeranter som krävs för att få presstöd. I kampanjen vände sig tidningen till nazistiska miljöer, bland annat nätverket Fria nationalister, för att få hjälp med att få in prenumeranter.

Utredningen om presstödet ska vara klar senast den 31 augusti 2013.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro