skola_fnu_nationell_idag_464_01.jpg

2010 beviljades tidningen Nationell Idag presstöd. Beslutet orsakade debatt och nu ska stödets regler utredas. Foto: Expo

Presstödet kan ändras efter debatt om Nationell Idag

Publicerad 2011-12-16

En statlig utredning ska analysera om det går att ställa krav på att tidningar respekterar "demokratiska idéer" för att kunna få presstöd. Debatten om presstödet uppstod efter att Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag beviljats stödet.

Det är justitieombudsmannen och professor Hans-Gunnar Axberger som ska leda den parlamentariska kommittén som ska utreda presstödet. Förutom att ta upp om det går att ställa krav på "demokratiska idéer" för presstöd, ska kommittén även ta ställning till om stödet för dagstidningar för nationella minoriteter ska stärkas, rapporterar Sveriges Radio.

Debatten om vem som ska få presstöd blossade upp 2010 sedan Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag beviljats stöd. 2009 fick tidningen nära 700 000 kronor och året därpå cirka 1,7 miljoner kronor.

Sedan 2007 har Nationell Idag arbetat för att komma ut som veckotidning och även uppfylla kraven på antal prenumeranter som krävs för att få presstöd. I kampanjen vände sig tidningen till nazistiska miljöer, bland annat nätverket Fria nationalister, för att få hjälp med att få in prenumeranter.

Utredningen om presstödet ska vara klar senast den 31 augusti 2013.
Sonja Anshelm

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA