genre_nd_nationell_idag_464_1.jpg

Nationaldemokraternas tidning Nationell idag ger pengar till en 34-årig nazist de utsett till "årets fosterlandsvän". Tidningens utgivning finansieras av skattepengar. Foto: Expo

Presstödstidning ger pengar till nazist

Publicerad 2011-04-14

Den presstödsfinansierade högerextrema tidningen Nationell idag ger 5000 kronor till en 34-årig nazist i Svenska motståndsrörelsen. Anledningen är att de utsett honom till "årets fosterlandsvän".

Den 34-åriga nazisten från Stockholmsområdet som får utmärkelsen har enligt tidningen Nationell idag "gjort en värdig insats för folk och land" och dessutom varit "ett gott föredöme i kampen" under föregående år.

Han belönas nu av tidningen med 5000 kronor och ett diplom.

Prisutdelarna, Nationell idag, är en veckotidning som ges ut av Nationaldemokraterna, ett parti som öppet samarbetar med nazistiska organisationer. För 2010 tilldelades tidningen ett presstöd på närmare 1.7 miljoner kronor av presstödsnämnden. Pengarna kommer från skattebetalarna.

Åsa Finnström, kanslichef vid presstödsnämnden, säger till Expo att det inte är en godkänd kostnad att använda pengar från presstödet till att dela ut priser. Från och med i år är tidningarna också skyldiga att redovisa vad presstödet går till.

Med godkända kostnader menas utgifter som är direkt kopplade till tidningsutgivningen.

- Däremot så har vi självklart inga synpunkter på vad de gör med sina andra pengar, säger Åsa Finnström.

Vad anser presstödsnämnden om att ge stöd åt en tidning som ger pengar till en person som vill störta demokratin i Sverige?

- Vi tar inte ställning till en tidnings politiska inriktning, det är det regelverk vi har idag, säger Åsa Finnström.

Expo har sökt företrädare för Nationell idag för en kommentar.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA