genre_nd_nationell_idag_464_1.jpg

Nationaldemokraternas tidning Nationell idag ger pengar till en 34-årig nazist de utsett till "årets fosterlandsvän". Tidningens utgivning finansieras av skattepengar. Foto: Expo

Presstödstidning ger pengar till nazist

Publicerad 2011-04-14

Den presstödsfinansierade högerextrema tidningen Nationell idag ger 5000 kronor till en 34-årig nazist i Svenska motståndsrörelsen. Anledningen är att de utsett honom till "årets fosterlandsvän".

Den 34-åriga nazisten från Stockholmsområdet som får utmärkelsen har enligt tidningen Nationell idag "gjort en värdig insats för folk och land" och dessutom varit "ett gott föredöme i kampen" under föregående år.

Han belönas nu av tidningen med 5000 kronor och ett diplom.

Prisutdelarna, Nationell idag, är en veckotidning som ges ut av Nationaldemokraterna, ett parti som öppet samarbetar med nazistiska organisationer. För 2010 tilldelades tidningen ett presstöd på närmare 1.7 miljoner kronor av presstödsnämnden. Pengarna kommer från skattebetalarna.

Åsa Finnström, kanslichef vid presstödsnämnden, säger till Expo att det inte är en godkänd kostnad att använda pengar från presstödet till att dela ut priser. Från och med i år är tidningarna också skyldiga att redovisa vad presstödet går till.

Med godkända kostnader menas utgifter som är direkt kopplade till tidningsutgivningen.

- Däremot så har vi självklart inga synpunkter på vad de gör med sina andra pengar, säger Åsa Finnström.

Vad anser presstödsnämnden om att ge stöd åt en tidning som ger pengar till en person som vill störta demokratin i Sverige?

- Vi tar inte ställning till en tidnings politiska inriktning, det är det regelverk vi har idag, säger Åsa Finnström.

Expo har sökt företrädare för Nationell idag för en kommentar.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro