Protest mot moské i Karlstad

Publicerad 2011-09-29

Den högerextrema organisationen Försvarskåren sveriges självförsvar, FSS, höll på onsdagen en manifestation i Karlstad under parollen "Nej till Moské". Enligt polisen var det ett 20 tal anhängare till FSS som deltog. Åskådare på plats menar dock att demonstrationen inte lockade fler än fem.

Fyra personer blev avvisade från platsen i samband med manifestationen. En av de avvisade hade gått fram och knuffat FSS-anhängare. Torgmötet avbröts efter en timme av arrangörerna och upplöstes.

-Annars var torgmötet lugnt, säger Leif Hultman från Karlstads polisen.

Gårdagens manifestation var enligt FSS en del av en kampanj mot moskéer, där fler demonstrationer ska hållas i Sverige. FSS var bland annat med och arrangerade mosképrotesten i Göteborg i somras. Ledaren för organisationen är den 63-åriga Björn Cederström som tidigare drev Nationalsocialistiska svenska arbetarpartiet.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro