Protest mot romer i Tjeckien

Publicerad 2011-10-03

På lördagen höll invånare från Varnsdorf en anti-romsk demonstration i Prag. Representanter från ett högerextremt parti anslöt i protesterna.

Ett 60-tal invånare från den tjeckiska staden Varnsdorf reste till huvudstaden för att hålla en anti-romsk demonstration, rapporterar České Noviny. Demonstranterna skrek slagord som "zigenare till Prag" och möttes av motdemonstranter som skanderade "nazister, lämna Prag". Polisen höll isär de båda grupperna och inga våldsamheter uppstod. Två personer omhändertogs, varav en är misstänkt för hets mot folkgrupp.

En grupp från det högerextrema Arbetarnas sociala rättviseparti, DSSS, anslöt sig till Varnsdorf -invånarnas protest. Arrangörerna förnekade dock allt samröre med nazister och andra högerextremister. Men samtidigt som arrangörerna gjorde utfästelsen stod de sida vid sida med ledare från DSSS, skriver Romea.cz. Första talaren på den anti-romska demonstrationen var en representant från partiet.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro