Protest mot romer i Tjeckien

Publicerad 2011-10-03

På lördagen höll invånare från Varnsdorf en anti-romsk demonstration i Prag. Representanter från ett högerextremt parti anslöt i protesterna.

Ett 60-tal invånare från den tjeckiska staden Varnsdorf reste till huvudstaden för att hålla en anti-romsk demonstration, rapporterar České Noviny. Demonstranterna skrek slagord som "zigenare till Prag" och möttes av motdemonstranter som skanderade "nazister, lämna Prag". Polisen höll isär de båda grupperna och inga våldsamheter uppstod. Två personer omhändertogs, varav en är misstänkt för hets mot folkgrupp.

En grupp från det högerextrema Arbetarnas sociala rättviseparti, DSSS, anslöt sig till Varnsdorf -invånarnas protest. Arrangörerna förnekade dock allt samröre med nazister och andra högerextremister. Men samtidigt som arrangörerna gjorde utfästelsen stod de sida vid sida med ledare från DSSS, skriver Romea.cz. Första talaren på den anti-romska demonstrationen var en representant från partiet.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA