Vatikanen uppmanas att avbryta förhandlingar

Publicerad 2011-10-20

Rabbiner och överlevande från Förintelsen uppmanade på onsdagen Vatikanen att avbryta de pågående försoningssamtalen med det ultra-konservativa SSPX tills organisationen utesluter antisemiter.

I förra månaden gick Vatikanen ut med att den ultra-konservativa grupperingen SSPX behöver ställa sig bakom kyrkans grundläggande läror för att organisationen ska få återinträde i kyrkan. Vatikanen har skickat en inte offentliggjord lista med krav till SSPX.

Det som judiska grupper har reagerat på är bland annat ett uttalande från SSPX biskopen, Richard Williamsson, som gjort sig känd för att förneka Förintelsen. På sin blogg förra veckan skuldbelade han kollektivt det judiska folket för att ha dödat Jesus. Regis de Cacquery som leder en SSPX-orden i Frankrike skrev samma sak i en artikel förra månaden.

Anklagelsen om att judarna bär skulden till att Jesus korsfästes tog den katolska kyrkan formellt avstånd från vid det andra Vatikankonciliet 1962 – 1965.

"Vi uppmanar katolska kyrkan att avbryta förhandlingarna med extrema katolska grupper, tills det står klar att dessa grupper visar ett tydligt engagemang för att bekämpa antisemitism inom sina egna led." sa Rabbi Pinchas Goldschmidt som representerar flera europeiska rabbiner, enligt Reuters.

Talespersonen för en grupp överlevande från Förintelsen, Elan Steinberg, säger att den Katolska kyrkan tydligt måste markera att hatspridare inte har någon plats i deras led.

I två år har SSPX och Vatikanen försökt finna en kompromiss för att organisationen ska kunna ingå i Vatikanen.

SSPX:s ledare biskopen Bernard Fellay har enligt Reuters antytt att hans gruppering inte kommer att acceptera Vatikanens krav.

Vatikanen förväntar sig att SSPX besvarar kraven inom de närmsta månaderna.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro