Vatikanen uppmanas att avbryta förhandlingar

Publicerad 2011-10-20

Rabbiner och överlevande från Förintelsen uppmanade på onsdagen Vatikanen att avbryta de pågående försoningssamtalen med det ultra-konservativa SSPX tills organisationen utesluter antisemiter.

I förra månaden gick Vatikanen ut med att den ultra-konservativa grupperingen SSPX behöver ställa sig bakom kyrkans grundläggande läror för att organisationen ska få återinträde i kyrkan. Vatikanen har skickat en inte offentliggjord lista med krav till SSPX.

Det som judiska grupper har reagerat på är bland annat ett uttalande från SSPX biskopen, Richard Williamsson, som gjort sig känd för att förneka Förintelsen. På sin blogg förra veckan skuldbelade han kollektivt det judiska folket för att ha dödat Jesus. Regis de Cacquery som leder en SSPX-orden i Frankrike skrev samma sak i en artikel förra månaden.

Anklagelsen om att judarna bär skulden till att Jesus korsfästes tog den katolska kyrkan formellt avstånd från vid det andra Vatikankonciliet 1962 – 1965.

"Vi uppmanar katolska kyrkan att avbryta förhandlingarna med extrema katolska grupper, tills det står klar att dessa grupper visar ett tydligt engagemang för att bekämpa antisemitism inom sina egna led." sa Rabbi Pinchas Goldschmidt som representerar flera europeiska rabbiner, enligt Reuters.

Talespersonen för en grupp överlevande från Förintelsen, Elan Steinberg, säger att den Katolska kyrkan tydligt måste markera att hatspridare inte har någon plats i deras led.

I två år har SSPX och Vatikanen försökt finna en kompromiss för att organisationen ska kunna ingå i Vatikanen.

SSPX:s ledare biskopen Bernard Fellay har enligt Reuters antytt att hans gruppering inte kommer att acceptera Vatikanens krav.

Vatikanen förväntar sig att SSPX besvarar kraven inom de närmsta månaderna.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA