sport_fotboll_polen_464_01.jpg

Den 14 november 2010, under en polsk match i division tre mellan Raków Czestochowa och Olimpia Grudziadz, förekom det heilade fans och banderoller med högerextrema budskap på läktaren. Foto: Never Again Association

Rasistiska brott ett problem för fotbollen

Publicerad 2011-04-04

Rasistiska brott är vanligt förekommande på fotbollsmatcher i Polen och Ukraina. Över 200 incidenter lyfts fram i en UEFA-stödd rapport som presenterades på söndagen.

Polen och Ukraina står som värdländer under fotbolls EM 2012. Båda länderna har problem med rasism på och vid läktarna. Bilden bekräftas av en rapport som East European Monitoring Centre tagit fram med stöd av den europeiska fotbollsfederationen UEFA. I Polen rör det sig om 133 incidenter och i Ukraina 62 under perioden 2009 till 2011.
Rapportförfattarna framhåller dock att mörkertalen är stora.

Den vanligaste rasistiska yttringen i samband med fotbollsmatcher är användande av rasistiska och fascistiska symboler. När det gäller vilken grupp rasismen riktar sig mot skiljer sig länderna åt. I Polen är de antisemitiska inslagen följt av afrofobi vanligast. I Ukraina är det framför allt anti-muslimska strömningar som synts.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro