sport_fotboll_polen_464_01.jpg

Den 14 november 2010, under en polsk match i division tre mellan Raków Czestochowa och Olimpia Grudziadz, förekom det heilade fans och banderoller med högerextrema budskap på läktaren. Foto: Never Again Association

Rasistiska brott ett problem för fotbollen

Publicerad 2011-04-04

Rasistiska brott är vanligt förekommande på fotbollsmatcher i Polen och Ukraina. Över 200 incidenter lyfts fram i en UEFA-stödd rapport som presenterades på söndagen.

Polen och Ukraina står som värdländer under fotbolls EM 2012. Båda länderna har problem med rasism på och vid läktarna. Bilden bekräftas av en rapport som East European Monitoring Centre tagit fram med stöd av den europeiska fotbollsfederationen UEFA. I Polen rör det sig om 133 incidenter och i Ukraina 62 under perioden 2009 till 2011.
Rapportförfattarna framhåller dock att mörkertalen är stora.

Den vanligaste rasistiska yttringen i samband med fotbollsmatcher är användande av rasistiska och fascistiska symboler. När det gäller vilken grupp rasismen riktar sig mot skiljer sig länderna åt. I Polen är de antisemitiska inslagen följt av afrofobi vanligast. I Ukraina är det framför allt anti-muslimska strömningar som synts.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA