Rasistiskt klotter på muslimska gravar

Publicerad 2011-09-19

Runt 30 muslimska gravstenar vandaliserades på lördagen med nazistiska och rasistiska slagord på en militärkyrkogård i staden Carcassonne i Frankrike. En rättslig utredning har inletts för att hitta de skyldiga.

Upptäckten gjordes precis innan stängning av en arbetare som sköter om kyrkogården. Gravarna tillhörde muslimer som stred för Frankrike under första världskriget.

Klottret var "väldigt rasistiskt och motbjudande", enligt åklagare Antoine Leroy som har öppnat en utredning.

Men det här är inte den första rasistiska attacken mot kyrkogårdar. År 2008 vandaliserades en muslimsk kyrkogård i norra Frankrike, där 500 gravstenar klottrades ned av bland annat hakkors.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro