Rasistiskt utfall upprör Rihanna

Publicerad 2011-12-21

Det holländska modemagasinet Jackie beskrev popstjärnan Rihanna som "nigga bitch" i en artikel. Efter att Rihanna uppmärksammat publiceringen tvingades chefredaktören för tidningen säga upp sig.

I det senaste numret av Jackie skrev tidningen om hur mammor kan få sitt barn att se ut som en popstjärna. Rihanna beskrevs som en stjärna som har "street cred" och som den ultimata "nigga bitch".

Artikeln skapade upprörda reaktioner på tidningens facebook-sida. På måndagen bad chefredaktören Eva Hoeke om ursäkt. Hon hävdade att skribenten inte menat något illa och att beskrivningen av Rihanna var menat som ett skämt.

På tisdagen twittrade Rihanna om händelsen och skrev till Eva Hoeke att publiceringen uppmanade till segregation och att tidningen går emot de mänskliga rättigheterna.

"Det finns tusentals holländska flickor som hade älskat att få sina bidrag till samhället uppmärksammade. Du kunde gett dem en artikel. Istället betalade du för att publicera en artikel som förnedrar en hel folkgrupp. Det är ditt bidrag till världen.", citerar MTV från Rihannas twitter-konto.

När Hoeke avgick som chefredaktör bad hon om ursäkt ytterligare en gång på tidningens facebook-sida och skrev att artikeln inte var menad att stöta någon.
Daniel Vergara

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA