Rättegång inleds efter mord på rasistledare

Publicerad 2011-10-10

Rättegången mot de två lantbrukare som erkänt att de förra året dödat den sydafrikanska rasistledaren Eugene Terre´Blanche i Sydafrika förra året inleddes på måndagen.

Eugene Terre´Blanche, som ledde den boernationalistiska organisationen Afrikaanernas motståndsrörelse (AWB) dödades i april förra året av två lantarbetare. De bägge misstänkta överlämnade sig själva till polisen efter mordet. De hävdar att de utförde mordet efter att ett gräl uppstått med Terre´Blanche om lönen.

Mordet väckte stor medial uppmärksamhet och det spekulerades i att dådet hade rasistiska motiv.

Både försvaret och åklagarsidan uppger nu att de är redo att hålla rättegången som skjutits upp två gånger.

Medlemmar från AWB har uppgett att de inte kommer att hålla några protester inför rättegången. De uppger dock att de kommer att vara på plats och visa sitt stöd för Terre´Blanches familj.
Daniel Vergara

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro