Rättegång inleds efter mord på rasistledare

Publicerad 2011-10-10

Rättegången mot de två lantbrukare som erkänt att de förra året dödat den sydafrikanska rasistledaren Eugene Terre´Blanche i Sydafrika förra året inleddes på måndagen.

Eugene Terre´Blanche, som ledde den boernationalistiska organisationen Afrikaanernas motståndsrörelse (AWB) dödades i april förra året av två lantarbetare. De bägge misstänkta överlämnade sig själva till polisen efter mordet. De hävdar att de utförde mordet efter att ett gräl uppstått med Terre´Blanche om lönen.

Mordet väckte stor medial uppmärksamhet och det spekulerades i att dådet hade rasistiska motiv.

Både försvaret och åklagarsidan uppger nu att de är redo att hålla rättegången som skjutits upp två gånger.

Medlemmar från AWB har uppgett att de inte kommer att hålla några protester inför rättegången. De uppger dock att de kommer att vara på plats och visa sitt stöd för Terre´Blanches familj.
Daniel Vergara

Verktyg:

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Samma urgamla antisemitism i botten

Kommentar. Oavsett att olika gruppers och individers drivkrafter kan variera, så ligger den urgamla antisemitismen i botten på allt generaliserat hat mot judar som grupp.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA