Rättegång mot SD-politiker ställdes in

Publicerad 2011-11-07

Rättegången mot den misshandelsmisstänka SD-politikern Jan Borsing ställs in på grund av jäv. Anledningen är att Borsing sitter som nämndeman i Göteborgs tingsrätt.

När rättegången mot Borsing, som är ledamot Sverigedemokraternas distriktsstyrelse i Göteborg, skulle börja berättade hans advokat att det förelåg hinder för förhandlingarna eftersom hans klient är nämndeman i tingsrätten. Därmed uppstod en jävssituation mellan den åtalade och hans kollegor i tingsrätten. Advokaten hade tidigare sett Borsing komma ut från nämndemännens arbetsrum, där han hade hängt av sig sin jacka. Advokaten trodde att rätten skulle ha anlitat nämndemän från andra tingsrätter, men så var inte fallet. Nu är rättegången istället planerad till annan ort, skriver Göteborgsposten.

Beskedet om den uppskjutna förhandlingen kom som en chock för busschauffören. Han hävdar att han inte har vetat om att Borsing var politiker och nämndeman. Borsing däremot säger sig tro att chauffören kände igen honom som politiker och det var därför han ville provocera honom.

Det var i somras som politikern steg på en buss i Göteborg. Busschauffören frågade Borsing om han hade stämplat sitt busskort. Därefter går historien isär. Busschauffören hävdar att Borsing slog till honom på axeln och att han då gick fram och tryckte på överfallslarmet. Borsing menar att han puttade undan busschauffören för att kunna stämpla sitt kort i maskinen.

Dagarna innan händelsen rapporterade busschauffören till trafikledningen att en man, som han menar är Borsing, kallat honom för "blatte" och "svartskalle". Borsing säger att chauffören provocerade honom genom att vi båda tillfällena fråga om han hade stämplat sitt kort.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro