Rättegång mot SD-politiker ställdes in

Publicerad 2011-11-07

Rättegången mot den misshandelsmisstänka SD-politikern Jan Borsing ställs in på grund av jäv. Anledningen är att Borsing sitter som nämndeman i Göteborgs tingsrätt.

När rättegången mot Borsing, som är ledamot Sverigedemokraternas distriktsstyrelse i Göteborg, skulle börja berättade hans advokat att det förelåg hinder för förhandlingarna eftersom hans klient är nämndeman i tingsrätten. Därmed uppstod en jävssituation mellan den åtalade och hans kollegor i tingsrätten. Advokaten hade tidigare sett Borsing komma ut från nämndemännens arbetsrum, där han hade hängt av sig sin jacka. Advokaten trodde att rätten skulle ha anlitat nämndemän från andra tingsrätter, men så var inte fallet. Nu är rättegången istället planerad till annan ort, skriver Göteborgsposten.

Beskedet om den uppskjutna förhandlingen kom som en chock för busschauffören. Han hävdar att han inte har vetat om att Borsing var politiker och nämndeman. Borsing däremot säger sig tro att chauffören kände igen honom som politiker och det var därför han ville provocera honom.

Det var i somras som politikern steg på en buss i Göteborg. Busschauffören frågade Borsing om han hade stämplat sitt busskort. Därefter går historien isär. Busschauffören hävdar att Borsing slog till honom på axeln och att han då gick fram och tryckte på överfallslarmet. Borsing menar att han puttade undan busschauffören för att kunna stämpla sitt kort i maskinen.

Dagarna innan händelsen rapporterade busschauffören till trafikledningen att en man, som han menar är Borsing, kallat honom för "blatte" och "svartskalle". Borsing säger att chauffören provocerade honom genom att vi båda tillfällena fråga om han hade stämplat sitt kort.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA