110127_sthlmsynagoga_464.jpg

Synagogan i Stockholm bredvid Judiska församlingens lokaler. 28-åringen hotade med att "slakta varenda judinna". Foto: Expo

Rättspsykiatrisk vård för Säpo-hot

Publicerad 2011-03-23

En 28-årig man från Stockholm dömdes i tisdags för bland annat hets mot folkgrupp och olaga hot. 28-åringen har bland annat hotat flera tjänstemän på Säkerhetspolisen.

Under rättegången berättade 28-åringen att han inte gillade Säkerhetspolisens sätt att arbeta och att han därför tog kontakt med flera av myndighetens företrädare. Bland annat ska mannen ha hotat att döda dem och deras familjer.

28-åringen säger själv att han ångrar hur han uttryckte sig men att han inte ångrar att han ringde.

Mannen skickade även flera hotfulla e-postmeddelanden till Judiska församlingen i Stockholm.

"Jag vill stoppa kniv i judar, jag vill slakta varenda jude. Jag vill slakta varenda judinna, varenda judendomsutövare på denna jord", stod det i ett av mejlen.

Mannen döms nu för olaga hot, hets mot folkgrupp och hot mot tjänsteman.

Enligt domen begick 28-åringen brotten under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Därför dömdes han till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Enligt tingsrätten finns det en risk att 28-åringen skulle återfalla i allvarlig brottslighet om han släpptes ut.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro