110127_sthlmsynagoga_464.jpg

Synagogan i Stockholm bredvid Judiska församlingens lokaler. 28-åringen hotade med att "slakta varenda judinna". Foto: Expo

Rättspsykiatrisk vård för Säpo-hot

Publicerad 2011-03-23

En 28-årig man från Stockholm dömdes i tisdags för bland annat hets mot folkgrupp och olaga hot. 28-åringen har bland annat hotat flera tjänstemän på Säkerhetspolisen.

Under rättegången berättade 28-åringen att han inte gillade Säkerhetspolisens sätt att arbeta och att han därför tog kontakt med flera av myndighetens företrädare. Bland annat ska mannen ha hotat att döda dem och deras familjer.

28-åringen säger själv att han ångrar hur han uttryckte sig men att han inte ångrar att han ringde.

Mannen skickade även flera hotfulla e-postmeddelanden till Judiska församlingen i Stockholm.

"Jag vill stoppa kniv i judar, jag vill slakta varenda jude. Jag vill slakta varenda judinna, varenda judendomsutövare på denna jord", stod det i ett av mejlen.

Mannen döms nu för olaga hot, hets mot folkgrupp och hot mot tjänsteman.

Enligt domen begick 28-åringen brotten under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Därför dömdes han till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Enligt tingsrätten finns det en risk att 28-åringen skulle återfalla i allvarlig brottslighet om han släpptes ut.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA