110701_riksdagen_464_1.jpg

Regeringen gick mot ett nytt nederlag när riksdagen röstade om förändringar i sjukförsäkringslagen på fredagen. Foto: Expo

Nytt nederlag för regeringen

Publicerad 2011-07-01

Tillsammans med Sverigedemokraterna röstade de rödgröna partierna på fredagen igenom två förändringar i sjukförsäkringslagen. I debatten innan beslutet lyckades Erik Almqvist (SD) få med invandringen på ett hörn.

110701_erik_almqvist_232_1.jpgErik Almqvist. Foto: Expo
I ett extrainkallat riksdagsmöte debatterades föreslagna förändringar i sjukförsäkringen. Oppositionen ville få igenom två ändringar i lagen som återskapar regler som fanns fram till 2008. Bland annat handlar det om ersättningsnivåer för personer som förlorat rätten till sjukpenning.

Debatten som hölls innan voteringen följde de traditionella blockgränserna med undantaget för Sverigedemokraterna. Erik Almqvist uppmanade regeringen att söka stöd utanför allianspartierna.

– Vi har inte sett något som helst samtal om vare sig sjukförsäkringen eller några andra frågor, sa Erik Almqvist.

Almqvist lyckades också med konststycket att få med invandringen på ett hörn i debatten om sjukförsäkringen. Han sa att de enda gångerna som regeringen aktivt sökt stöd för sin politik utanför blockgränserna var för att reformera världens mest ansvarslösa invandringspolitik samt för att föra ett anfallskrig mot Libyen.

I voteringen som följde debatten fick oppositionens förslag stöd med minsta möjliga marginal, 140 röster för medan 139 röstade enligt regeringens linje.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro