110701_riksdagen_464_1.jpg

Regeringen gick mot ett nytt nederlag när riksdagen röstade om förändringar i sjukförsäkringslagen på fredagen. Foto: Expo

Nytt nederlag för regeringen

Publicerad 2011-07-01

Tillsammans med Sverigedemokraterna röstade de rödgröna partierna på fredagen igenom två förändringar i sjukförsäkringslagen. I debatten innan beslutet lyckades Erik Almqvist (SD) få med invandringen på ett hörn.

110701_erik_almqvist_232_1.jpgErik Almqvist. Foto: Expo
I ett extrainkallat riksdagsmöte debatterades föreslagna förändringar i sjukförsäkringen. Oppositionen ville få igenom två ändringar i lagen som återskapar regler som fanns fram till 2008. Bland annat handlar det om ersättningsnivåer för personer som förlorat rätten till sjukpenning.

Debatten som hölls innan voteringen följde de traditionella blockgränserna med undantaget för Sverigedemokraterna. Erik Almqvist uppmanade regeringen att söka stöd utanför allianspartierna.

– Vi har inte sett något som helst samtal om vare sig sjukförsäkringen eller några andra frågor, sa Erik Almqvist.

Almqvist lyckades också med konststycket att få med invandringen på ett hörn i debatten om sjukförsäkringen. Han sa att de enda gångerna som regeringen aktivt sökt stöd för sin politik utanför blockgränserna var för att reformera världens mest ansvarslösa invandringspolitik samt för att föra ett anfallskrig mot Libyen.

I voteringen som följde debatten fick oppositionens förslag stöd med minsta möjliga marginal, 140 röster för medan 139 röstade enligt regeringens linje.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA