sdpol_david_lang_464_1.jpg

David Lång (SD) talade i riksdagen mot regerings förslag om sänkt skatt på Europadiesel. Han och de rödgröna partierna fick dock se sig besegrade av regeringen. Foto: Expo

Regeringen vann oväntat omröstning

Publicerad 2011-03-09

Efter onsdagens omröstning i kammaren står det klart att den av regeringen stödda motionen om sänkt skatt på Europadiesel gick igenom med en enda rösts övervikt. Detta trots att Sverigedemokraterna röstade med de rödgröna mot en skattesänkning.

Motionen om sänkt skatt på den vanligaste dieseln i Europa lades fram av moderaterna Ann-Britt Åsebol och Lars Beckman och hade stöd av allianspartierna. De rödgröna partierna gick mot förslaget och ville behålla skillnaden mot den i Sverige vanligaste dieseln av miljöklass 1 (MK1).
Motionen har anklagats för att vara en ren avskrivning av Statoils reklamkampanj för Europadieseln.
I reservationer mot lagförslaget hänvisade Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet bland annat till Transportstyrelsens utlåtande om att MK1 ger lägre halter av ämnen som ger upphov till hälsovådliga utsläpp.

Sverigedemokraterna ska tidigare i utskottet av misstag ha stött regerings linje. Men under debatten i kammaren sade David Lång (SD) att Sverigedemokraterna aldrig haft för avsikt att rösta annat än mot regeringens förslag.
– Till skillnad från vad som står skrivet i utskottets betänkande och vad som kommit fram i tidningar den senaste tiden, så har vi aldrig varit osäkra i frågan. Inte heller har vi haft för avsikt att agera annorlunda i kammaren än i utskotten, sade David Lång.

Motionen vann omröstningen med 157 röster för och 156 röster mot.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA