Romer i Polen utsatta för brandattentat

Publicerad 2011-10-31

Romer i den polska byn Krosnica vädjar om att få bevakning. Detta efter att de utsatts för en attack med brandbomber.

Det var sent på fredagskvällen som någon kastade hemmagjorda brandbomber, så kallade Molotovcocktails, mot romers boenden. En landade på en gräsmatta, som snabbt tog eld. En annan föll på ett hustak – de boende lyckades dock släcka elden, rapporterar Polskie Radio.

Ingen person kom till skada vid attackerna. Men de romska invånarna i byn är oroliga för sin säkerhet.
"Fram till nu har det endast varit stenar och förolämpningar som kastats mot oss", sa en av de boende rapporterar Polskie Radio.

De romska invånarna var noga med att påpeka att de inte misstänker någon i byn för attacken. Istället tros överfallen skett från passerande bilar, en teori som delas av polisen.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro