111001_taikon_464_01.jpg

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och Rosa Taikon vid invigning av utställningen "Smycken av Rosa Taikon". Foto: Malin Letser/Expo

"Romernas traditioner är en del av svensk kultur"

Publicerad 2011-10-03

Fler romer måste berätta sina historier. Det sa kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth när hon invigde utställningen "Smycken av Rosa Taikon" på Nordiska museet i Stockholm.
– Romernas traditioner är en del av svensk kultur, säger hon till Expo.

Det första du ser när du går in på Nordiska museet är en gigantisk staty av Gustav Vasa. Under samma period kommer de första romerna till Sverige. Här möts många av förtryck, förföljelse och dödsstraff. Femhundra år senare står Rosa Taikon med ryggen vänd mot statyn tillsammans med Sveriges kulturminister och inviger utställningen "Smycken av Rosa Taikon".

– Det är oerhört glädjande att Nordiska museet nu visar romsk tradition. Invandring och utvandring är en del av svensk kultur och historia. Det är viktigt att lyfta fram, säger kulturministern.

Utställningen visar ett 80-tal silversmycken gjorda enligt tusenåriga kulturtraditioner och är tillverkade mellan år 1960 och 2011, en period då mycket förändrades för romer i Sverige. Bara det faktum att Nordiska museet nu ställer ut romsk tradition säger en del om det.

111001_taikonring_220_1.jpgEtt av Rosa Taikons smycken. Foto: Malin Letser
Men det finns mycket kvar att göra. Fördomar mot romer lever kvar och kampen måste fortsätta. Orden kommer från Rosa Taikon själv där hon står intill Gustav Vasa och välkomnar kvällens gäster. För även om utställningen handlar om silversmideskonsten är det romernas ställning i Sverige och Europa som präglar den här kvällen på Nordiska museet. För Rosa Taikon går silversmidet hand i hand med hennes sociala engagemang.

Det var när hennes silversmidande bror Paul Taikon blev mördad av en rasist 1962 som hon bestämde sig för att föra familjens tradition vidare. Annars hade den dött med honom.

I dag är Rosa Taikon en av Sveriges mest framstående silverkonstnärer. Förra året tilldelades hon Illis quorum meruere labores, en medalj som regeringen delar ut för framstående kulturellt, socialt eller konstnärligt arbete. Då som nu var kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth på plats för att hedra Rosa Taikon.

– Rosa Taikons silversmide rymmer både kulturarv och nyskapande. Att Nordiska museet nu ställer ut hennes konst är mycket glädjande. Det är en del av svensk kultur, säger hon.

Lena Adelsohn Liljeroth säger att fler romer borde berätta sin historia.
– Romer har inte samma skrifttradition som andra minoriteter i Sverige. Därför finns inte lika många berättelser om deras kultur och deras traditioner. Men historier behövs för att fortsätta motverka fördomar.

En sak är säker och det är att Rosa Taikon aldrig kommer att sluta berätta sin historia. Och att hon alltid kommer att fortsätta kämpa för romers rättigheter.
Malin Letser

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro