Romska bostäder mål för anti-romsk protest

Publicerad 2011-09-26

På lördagen höll 300 personer en anti-romsk marsch genom staden Varnsdorf i Tjeckien. Det är den åttonde anti-romska protesten i Varnsdorf den här månaden.

Organisatören för den anti-romska protesten, Lukáš Kohout sade att protesten den här gången inte riktade sig mot romer, utan mot kommunstyret. Han uppmanade sina anhängare att marschera hem till borgmästare Josef Poláček och kräva hans avgång. Borgmästaren är en av dem som har fördömt de anti-romska protesterna, rapporterar den tjeckiska tidningen Romea.

Efter stoppet hos borgmästaren begav sig de högerextrema demonstranterna mot Merkur Residental Hotel, ett lägenhetshotell med romska hyresgäster. De anti-romska demonstranterna möttes av nätverket "Hat är ingen lösning". Miroslav Broz från nätverket höll tal och vädjade till befolkningen att inte låta sig manipuleras av bedragaren Lukáš Kohout.

Polisen lät de anti-romska demonstranterna passera genom hotellet. Miroslav Broz rapporterade att polisen förhindrade de romska hyresgästerna från att lämna bostaden under tiden, skriver Romea. Broz berättade även att romerna blivit tillsagda att stänga sina fönster. De fick heller inte stå nära ett fönster där de kunde bli sedda från gatan.

Aktivister från nätverket "Hat är ingen lösning" befann sig på några av Varnsdorfs hotell som bebos av romer. De var där för att se till att de romska barnen inte skulle bli skrämda av de högljudda protesterna.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro