Ryska nazister dömda till livstid fängelse

Publicerad 2011-06-15

Två ryska nazistledare dömdes på tisdagen till livstids fängelse för mord. Ytterligare tio personer dömdes samtidigt för olika attacker mot minoriteter under de senaste tre åren.

Domstolen i St Peterburg meddelade att de livstidsdömda Alexei Voevodin och Artyom Prokhorenko lett en grupp av nazistiska fotbollshuliganer, rapporterar The Associated Press.

Gruppen har bestått av aktivister mellan 16 och 22 år. Tillsammans har de attackerat och mördat personer från minoriteter, bland annat en nioåring från den forna sovjetrepubliken Tajikistan. 2004 sköts etnologen och antirasisten Nokolai Girenko till döds av gruppen.

Nazisterna ska även ha dödat två tidigare medlemmar i gruppen, vilka misstänktes för att ha samarbetat polisen.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA