Ryska nazister dömda till livstid fängelse

Publicerad 2011-06-15

Två ryska nazistledare dömdes på tisdagen till livstids fängelse för mord. Ytterligare tio personer dömdes samtidigt för olika attacker mot minoriteter under de senaste tre åren.

Domstolen i St Peterburg meddelade att de livstidsdömda Alexei Voevodin och Artyom Prokhorenko lett en grupp av nazistiska fotbollshuliganer, rapporterar The Associated Press.

Gruppen har bestått av aktivister mellan 16 och 22 år. Tillsammans har de attackerat och mördat personer från minoriteter, bland annat en nioåring från den forna sovjetrepubliken Tajikistan. 2004 sköts etnologen och antirasisten Nokolai Girenko till döds av gruppen.

Nazisterna ska även ha dödat två tidigare medlemmar i gruppen, vilka misstänktes för att ha samarbetat polisen.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro