Sa rasistiska tillmälen till polis

Publicerad 2011-10-19

En 41-årig man förolämpade en polisman genom att smäda honom med rasistiska tillmälen. Händelsen fick sin rättsliga följd när tingsrätten dömde 41-åringen för förolämpning.

Det var i april förra året som polis tillkallades efter att en berusad man satt och drack medtagen öl inne i en kiosk i centrala Östersund. Mannen var i ett sådant skick att han skulle få sova ruset av sig inne på polisstationen. I samband med att polisen eskorterade mannen från kiosken riktade sig 41-åringen till en av polismännen och kallade honom för "jävla svartskalle".

När händelsen togs upp i rätten förra veckan sa 41-åringen att han inte har något minne av kvällen och därmed varken kan förneka eller erkänna sitt uttalande. Tingsrätten i Östersund ansåg dock att det inte fanns någon anledning att misstro polismännens redogörelse och dömde 41-åringen för förolämpning. Straffet blev dagsböter och skadestånd.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro