Sajt som drivs av högerextremist polisanmäls

Publicerad 2011-11-21

Den sajt som drivs av högerextremisten Mikael Skillt och som hänger ut pedofiler har polisanmälts av Datainspektionen, DI. Myndigheten anser att sajten bryter mot personuppgiftslagen.

– Att bli uthängd på en sådan sajt berör inte bara den utpekade utan drabbar även familj och anhöriga. Det är oroande att det fortsätter att dyka upp sajter av det här slaget, säger Göran Gräslund, generaldirektör för DI till DN.

Skillt som är aktiv i det högerextrema Förbundet nationell ungdom, FNU, menar att DI:s kritik är oberättigad och att han upplever att sajten får stöd från både offer och anhöriga. Till Expo.se säger han att han ser fram emot en eventuell rättegång.

– Då blir staten mer eller mindre tvingad att ta ställning. Sen kan man inte förneka att vi tjänar på den uppmärksamheten som vi får, säger han.

Skillt menar att sajten drivs av ett "nätverk" och att han endast är talesperson för den. Förutom att hänga ut pedofiler gör även "nätverket" aktioner mot pedofiler. Tidigare har Expo.se rapporterat om en sådan aktion utförd av Förbundet nationell ungdom mot en man som inte hade dömts för något pedofilbrott, men ändå pekades ut som pedofil. Trots det menar Skillt att hans sida är politiskt oberoende.

– Nätverket tog kontakt med Förbundet nationell ungdom och alla som vill får gå med. klarar man inte av de regler som vi satt upp är man inte välkommen, säger han.

Det högerextrema partiet Nationaldemokraterna stöder sajten och Skillt säger själv att han sitter på två stolar, en som talesman för "nätverket" och en som medlem i FNU fast han menar att han skiljer på dem.

2009 drev Skillt en liknande uthägnings-sajt. På den tiden var han ledare för en lokalavdelning i nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen. Sajten polisanmäldes och bland annat en utredning startade mot Skillt som misstänktes för förtal. Alla utredningar lades dock ner i brist på bevis.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA