Sannfinländare hatar "mänskliga rättigheter"

Publicerad 2011-05-23

Sannfinländarnas riksdagsledamot Jussi Halla-aho har i tidigare blogginlägg skrivit att han hatar "mänskliga rättigheter" och "tolerans". På sin sajt har han också recenserat boken "Varför rasen är betydelsefull".

Blogginläggen är från 2001 och handlar enligt tidningen Vasabladet om FN:s deklaration av de mänskliga rättigheterna. Alltså var människas rätt till yttrandefrihet, integration och välfärd.

Till tidningen Helsingin sanomat säger Halla-aho att det inte var de rättigheterna som han skrev att han hatade. Därför använde han citationstecken kring begreppen.

Samtidigt avslöjas att Halla-aho på sin sajt recenserat flera böcker. Däribland boken "Varför rasen är betydelsefull" av Michael Levin. Levin menar bland annat att vita människor är smartare än svarta, och att skillnaden beror på människornas olika gener. I Sverige är Levin en person som nazistiska Svenskarnas parti hänvisar till i sin propaganda.

Halla-aho kommenterar boken som en "utmärkt sammanfattning av både genetiska och filosofiska argument till försvaret av vit och asiatisk kultur".

I det kommande numret av papperstidningen Expo rapporteras det att Halla-aho även är aktiv i den etnopluralistiska organisationen Suomen Sisu.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro