Vill skicka homosexuella och somalier till Åland

Publicerad 2011-10-25

Sannfinländarnas riksdagsledamot Teuvo Hakkarainen föreslår att homosexuella och somalier flyttas till Åland.

Under helgen gjorde den omstridda politikern Teuvo Hakkarainen ett utspel i den finska tidningen Ilta-Sanomat, rapporterar Ålandstidningen. Den finska tidningen Hufvudstadsbladet översatte politikerns citat:

-Vi kan placera bögar, lesbiska och somalier där för att bo tillsammans och så får vi se vilket slags modellsamhälle det blir av det.

Hakkarainen menar att det Svenska folkpartiet i Finland, SFP, beskyller Sannfinländaren för att partiet inte tar hänsyn till minoriteter. Men genom att placera homosexuella och somalier på Åland kan man följa utvecklingen från fastlandet menar Hakkarainen.

-Med den här lösningen skulle vi få reda på hur modellsamhället föds och utvecklas. Där kan sedan somalier skräna vad de vill från sina minareter.

Hakkarainens uttalande hängde ihop med en artikel i Helsingin Sanomats. I artikeln nämndes det att en del homosexuella män beundrade Hakkarainen. Tidningen Ilta-sanomat bad sedan Hakkarainen om en kommentar till artikeln. Det var efter den intervjun som Hakkarainen ska ha ringt upp Ilta-sanomats redaktion och lagt fram en idé om ett "modellsamhälle på Åland".

Justitieminister Anna-Maja Henriksson är inte förvånad över politikerns uttalanden om minoriteter, men tycker det är förfärligt. Hon anser att trovärdigheten minskar om en politiker uttalar sig så och menar att det är upp till väljarna att ta ställning till om detta är okej.

-Det är klart att han har överskridit gränsen för skämt redan för länge sedan. Det berättar mycket om hans värderingar, säger Henriksson till tidningen YLE.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro