Vill skicka homosexuella och somalier till Åland

Publicerad 2011-10-25

Sannfinländarnas riksdagsledamot Teuvo Hakkarainen föreslår att homosexuella och somalier flyttas till Åland.

Under helgen gjorde den omstridda politikern Teuvo Hakkarainen ett utspel i den finska tidningen Ilta-Sanomat, rapporterar Ålandstidningen. Den finska tidningen Hufvudstadsbladet översatte politikerns citat:

-Vi kan placera bögar, lesbiska och somalier där för att bo tillsammans och så får vi se vilket slags modellsamhälle det blir av det.

Hakkarainen menar att det Svenska folkpartiet i Finland, SFP, beskyller Sannfinländaren för att partiet inte tar hänsyn till minoriteter. Men genom att placera homosexuella och somalier på Åland kan man följa utvecklingen från fastlandet menar Hakkarainen.

-Med den här lösningen skulle vi få reda på hur modellsamhället föds och utvecklas. Där kan sedan somalier skräna vad de vill från sina minareter.

Hakkarainens uttalande hängde ihop med en artikel i Helsingin Sanomats. I artikeln nämndes det att en del homosexuella män beundrade Hakkarainen. Tidningen Ilta-sanomat bad sedan Hakkarainen om en kommentar till artikeln. Det var efter den intervjun som Hakkarainen ska ha ringt upp Ilta-sanomats redaktion och lagt fram en idé om ett "modellsamhälle på Åland".

Justitieminister Anna-Maja Henriksson är inte förvånad över politikerns uttalanden om minoriteter, men tycker det är förfärligt. Hon anser att trovärdigheten minskar om en politiker uttalar sig så och menar att det är upp till väljarna att ta ställning till om detta är okej.

-Det är klart att han har överskridit gränsen för skämt redan för länge sedan. Det berättar mycket om hans värderingar, säger Henriksson till tidningen YLE.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA