110201_perus_464.jpg

Sannfinländarna, Perussuomalaiset, går framåt i opinionsmätningarna. Nu presenterar partiet sina krav för att sitta med i en regering. Foto: Expo

Sannfinländarna presenterar krav för att sitta i regering

Publicerad 2011-02-01

Det finska högerpopulistiska partiet Sannfinländarna går starkt framåt i opinionsmätningarna. Nu presenterar partiet sina krav för att sitta i en regering efter valet i april.

När Sannfinländarna fick sitt stora genombrott i EU-parlamentsvalet 2009 var det EU-motståndet, kritiken mot det politiska etablissemanget och invandringspolitiken som gav partiet framgångar. I april är det dags för val till det finska parlamentet och nu har partiet valt att sikta in sig på en ny fråga – miljöpolitiken.

Förra veckan presenterades två opinionsundersökningar i finsk media där Sannfinländarna hamnade över 16 procent. Det växande stödet för partiet har lett till spekulationer om vilken roll partiet kan komma att spela efter valet.

Mot EU
Sannfinländarnas partiledare Timo Soini presenterade i förra veckan partiets krav för att få sitta i en regering. Sannfinländarna tänker inte godkänna att landets medlemskap i EU skrivs in i den finska grundlagen. Han gjorde också klart att partiet i första hand är intresserade av finansministerposten.

Soini varnar för att regeringsförhandlingarna kan bli svåra och utdragna. Samtidigt avvisar han inte samarbete med något av de stora partierna.

Kräver ny miljöpolitik
Det enda parti som Sannfinländarna inte kan tänka sig att samarbeta är de gröna. De flesta av Soinis krav för att sitta i regeringen handlar nämligen om den finska miljöpolitiken. Han vill att landet ska dra sig ur sina internationella åtaganden när det gäller handel med utsläpp av växthusgaser. Istället ska varje land betala för de växthusgaser man släpper ut. Soini menar att landets gröna skatter kommer att skrämma iväg industrierna från landet.

"Sviker löntagarna"
Soinis höga tonläge i klimatfrågan har mött stark kritik från hans eventuella framtida förhandlingspartners. Näringsministern Mauri Pekkarinen från Centerpartiet kallar Sannfinländarnas miljöpolitik oansvarig. Enligt Pekkarinen innebär Soinis krav att man vänder ryggen åt både satsningen på förnyelsebar energi och landets löntagare.

Socialdemokraten Miapetra Kuumpala-Natri säger att Sannfinländarnas politik skulle isolera landet och inte skapa ett enda nytt jobb.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro