110201_perus_464.jpg

Sannfinländarna, Perussuomalaiset, går framåt i opinionsmätningarna. Nu presenterar partiet sina krav för att sitta med i en regering. Foto: Expo

Sannfinländarna presenterar krav för att sitta i regering

Publicerad 2011-02-01

Det finska högerpopulistiska partiet Sannfinländarna går starkt framåt i opinionsmätningarna. Nu presenterar partiet sina krav för att sitta i en regering efter valet i april.

När Sannfinländarna fick sitt stora genombrott i EU-parlamentsvalet 2009 var det EU-motståndet, kritiken mot det politiska etablissemanget och invandringspolitiken som gav partiet framgångar. I april är det dags för val till det finska parlamentet och nu har partiet valt att sikta in sig på en ny fråga – miljöpolitiken.

Förra veckan presenterades två opinionsundersökningar i finsk media där Sannfinländarna hamnade över 16 procent. Det växande stödet för partiet har lett till spekulationer om vilken roll partiet kan komma att spela efter valet.

Mot EU
Sannfinländarnas partiledare Timo Soini presenterade i förra veckan partiets krav för att få sitta i en regering. Sannfinländarna tänker inte godkänna att landets medlemskap i EU skrivs in i den finska grundlagen. Han gjorde också klart att partiet i första hand är intresserade av finansministerposten.

Soini varnar för att regeringsförhandlingarna kan bli svåra och utdragna. Samtidigt avvisar han inte samarbete med något av de stora partierna.

Kräver ny miljöpolitik
Det enda parti som Sannfinländarna inte kan tänka sig att samarbeta är de gröna. De flesta av Soinis krav för att sitta i regeringen handlar nämligen om den finska miljöpolitiken. Han vill att landet ska dra sig ur sina internationella åtaganden när det gäller handel med utsläpp av växthusgaser. Istället ska varje land betala för de växthusgaser man släpper ut. Soini menar att landets gröna skatter kommer att skrämma iväg industrierna från landet.

"Sviker löntagarna"
Soinis höga tonläge i klimatfrågan har mött stark kritik från hans eventuella framtida förhandlingspartners. Näringsministern Mauri Pekkarinen från Centerpartiet kallar Sannfinländarnas miljöpolitik oansvarig. Enligt Pekkarinen innebär Soinis krav att man vänder ryggen åt både satsningen på förnyelsebar energi och landets löntagare.

Socialdemokraten Miapetra Kuumpala-Natri säger att Sannfinländarnas politik skulle isolera landet och inte skapa ett enda nytt jobb.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA