110201_perus_464.jpg

Perussuomalaiset, Sannfinländarna, kan återigen bli kallade till förhandlingar om att ingå i den finska regeringen. Foto: Fredrik Persson

Sannfinländarna redo att förhandla

Publicerad 2011-06-03

Turerna kring de finska regeringsförhandlingarna fortsätter. Efter socialdemokraternas sorti närmar sig Sannfinländarna åter förhandlingsbordet.

Sannfinländarna hoppade tidigt av de finska regeringsförhandlingarna. Anledningen var bland annat att partiet inte skulle rösta för ett ekonomiskt stödpaket till Grekland.

Nu närmar sig Sannfinländarna återigen regeringsförhandlingarna. Några eftergifter från partiets sida är det inte tal om denna gång. Istället är det Samlingspartiet som ska anpassa sin EU-vänliga politik. Det säger partiledaren Timo Soini till tv-kanalen Yle:

– Jag är redo att förhandla men inte på så sätt att det är vi som ska ge vika.

Han säger att det är konstigt att Finland ska stödja Grekland samtidigt som förmånerna för finländarna skärs ner.

– Det finns ingen framtid för stödpaketen till Europa, de fungerar inte, säger Soini vidare.

Regeringsförhandlingarna mellan Samlingspartiet och det socialdemokratiska SDP strandade tidigare i veckan. Enligt Samlingspartiets ledare Jyrki Katainen berodde haveriet på att partierna hade alltför skilda uppfattningar om tillväxt- och sysselsättningsfrågor.

Om Sannfinländarna får en ny chans vid förhandlingsbordet återstår att se. Katainen sa senast på tisdagen att han inte bestämt sig om Sannfinländarna ska kontaktas igen.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA