110201_perus_464.jpg

Perussuomalaiset, Sannfinländarna, kan återigen bli kallade till förhandlingar om att ingå i den finska regeringen. Foto: Fredrik Persson

Sannfinländarna redo att förhandla

Publicerad 2011-06-03

Turerna kring de finska regeringsförhandlingarna fortsätter. Efter socialdemokraternas sorti närmar sig Sannfinländarna åter förhandlingsbordet.

Sannfinländarna hoppade tidigt av de finska regeringsförhandlingarna. Anledningen var bland annat att partiet inte skulle rösta för ett ekonomiskt stödpaket till Grekland.

Nu närmar sig Sannfinländarna återigen regeringsförhandlingarna. Några eftergifter från partiets sida är det inte tal om denna gång. Istället är det Samlingspartiet som ska anpassa sin EU-vänliga politik. Det säger partiledaren Timo Soini till tv-kanalen Yle:

– Jag är redo att förhandla men inte på så sätt att det är vi som ska ge vika.

Han säger att det är konstigt att Finland ska stödja Grekland samtidigt som förmånerna för finländarna skärs ner.

– Det finns ingen framtid för stödpaketen till Europa, de fungerar inte, säger Soini vidare.

Regeringsförhandlingarna mellan Samlingspartiet och det socialdemokratiska SDP strandade tidigare i veckan. Enligt Samlingspartiets ledare Jyrki Katainen berodde haveriet på att partierna hade alltför skilda uppfattningar om tillväxt- och sysselsättningsfrågor.

Om Sannfinländarna får en ny chans vid förhandlingsbordet återstår att se. Katainen sa senast på tisdagen att han inte bestämt sig om Sannfinländarna ska kontaktas igen.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro