Sannfinländarna ska förbättra språket

Publicerad 2011-09-21

"Dadeltrampare","kameldrivare" och "neger". Det är exempel på ord som det finska partiet Sannfinländarna beslutat sig för att inte längre använda.

Sannfinnländarna har bett om konsulthjälp av den förre detta juridikprofessorn Erkki Havansi för att få bukt med olämpliga ord som används inom partiet. Havansi har skapat en lista över ord som Sannfinländarna bör undvika i skrift och i tal. Ord som "neger" finns med på listan. Havansi har även listat negativt laddade ord som används för att beskriva finlandssvenskar, samer och romer, rapporterar YLE.

Havansis lista är skriven under mottot "det finns bara en människoras". I ett mejl till partiets riksdagsledamöter förklarar han utförligt om hatpropaganda och vad lagen säger.

I Finland precis som i Sverige har diskussionen kring hatiska inlägg och kommentarer, inte minst på internet, varit en stor fråga. I Finland pratar man om termen "hatprat". Den Sannfinländska riksdagsledamoten Jussi-Halla-aho anser att termen "hatprat" har förgiftat det finländska diskussionsklimatet och anser att han själv blivit ett offer för "hatprat".

Jussi Halla-aho uppmandes förra veckan att ta en time out från sitt riksdagsarbete på grund av ett uttalande på sin facebooksida om att "Grekland borde inrätta en militärjunta".

Även partiets riksdagsledamot Teuvo Hakkarainen har uppmärksammats för sina uttalanden. Hakkarainen har bland annat sagt till en tidning tidigare i år att "torgen i Helsingfors är fulla av negergubbar".
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro