Sannfinländarna ska förbättra språket

Publicerad 2011-09-21

"Dadeltrampare","kameldrivare" och "neger". Det är exempel på ord som det finska partiet Sannfinländarna beslutat sig för att inte längre använda.

Sannfinnländarna har bett om konsulthjälp av den förre detta juridikprofessorn Erkki Havansi för att få bukt med olämpliga ord som används inom partiet. Havansi har skapat en lista över ord som Sannfinländarna bör undvika i skrift och i tal. Ord som "neger" finns med på listan. Havansi har även listat negativt laddade ord som används för att beskriva finlandssvenskar, samer och romer, rapporterar YLE.

Havansis lista är skriven under mottot "det finns bara en människoras". I ett mejl till partiets riksdagsledamöter förklarar han utförligt om hatpropaganda och vad lagen säger.

I Finland precis som i Sverige har diskussionen kring hatiska inlägg och kommentarer, inte minst på internet, varit en stor fråga. I Finland pratar man om termen "hatprat". Den Sannfinländska riksdagsledamoten Jussi-Halla-aho anser att termen "hatprat" har förgiftat det finländska diskussionsklimatet och anser att han själv blivit ett offer för "hatprat".

Jussi Halla-aho uppmandes förra veckan att ta en time out från sitt riksdagsarbete på grund av ett uttalande på sin facebooksida om att "Grekland borde inrätta en militärjunta".

Även partiets riksdagsledamot Teuvo Hakkarainen har uppmärksammats för sina uttalanden. Hakkarainen har bland annat sagt till en tidning tidigare i år att "torgen i Helsingfors är fulla av negergubbar".
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA